Templeton Global Total Return Fund zasedel prva štiri mesta

Monitor Vzajemcev: Obvezniški skladi

Članek slika

Pretekli teden so na obvezniških trgih odmevale ocene bonitetnih agencij. Bonitetna agencija Fitch je tako znižala kreditno oceno Portugalske za eno stopnjo na A+ z negativnimi obeti. Kot je pojasnila, se je primanjkljaj v plačilni bilanci zmanjšal manj, kot pa so pričakovali. Bonitetna agencija Standard & Poor's je v torek znižala dolgoročni kreditni rejting Hrvaške z ocene BBB na BBB-, kar je pod mejo špekulativnega rizika. S&P je medtem ohranila oceno Slovenije, pri čemer pa je obete znižala

Pregled dogajanja na trgu obveznic:

Agencija Fitch znižala bonitetno oceno Portugalske

Bonitetna ocena Fitch je znižala kreditno oceno Portugalske za eno stopnjo na A+ z negativnimi obeti. Kot je pojasnila, se je primanjkljaj v plačilni bilanci zmanjšal manj, kot pa so pričakovali. Poleg tega so se poslabšali pogoji financiranja, saj so se obresti na portugalske državne obveznice v preteklih tednih precej zvišale. Pred tem je bonitetna ocena agencije Fitch za Portugalsko znašala AA-. Nova ocena A+ je peta najboljša, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Hrvaška z znižano bonitetno oceno

Bonitetna agencija Standard & Poor's je v torek znižala dolgoročni kreditni rejting Hrvaške z ocene BBB na BBB-, kar je pod mejo špekulativnega rizika, je v četrtek ocenil Večernji list. Dodaja, da je guverner Hrvaške narodne banke (HNB) Željko Rohatinski ocenil, da omenjena ocena ni bila presenetljiva.

Rohatinski je pojasnil, da so mednarodne in hrvaške finančne institucije opozarjale na možnost znižanja bonitetne ocene. Zagrebški časnik izpostavlja, da bi primer Standard & Poor's lahko sledile tudi ostale dve relevantne bonitetne agencije, Fitch in Moddy's.

Standard&Poor's ohranil oceno Slovenije, a z negativnimi obeti

Bonitetna hiša Standard&Poor's (S&P) je bonitetno oceno za dolgoročni oz. kratkoročni dolg Slovenije ohranila pri AA oz. A-1+, pri čemer pa je obete znižala iz stabilnih v negativne. Negativni obeti nakazujejo možnost znižanja ocene v naslednjih dveh letih, če vlada ne bo uspela stabilizirati dolga. S&P namreč ugotavlja, da je odločenost vlade za proračunsko konsolidacijo od začetka hitrega slabšanja položaja javnih financ v letu 2008 oslabela, saj prelaga proračunsko konsolidacijo v poznejša leta svojega srednjeročnega načrta, je objavila družba.

Pritisk na znižanje bonitetne ocene se bo še povečal, če bo vlada odlašala s strukturnimi reformami, opozarja bonitetna hiša, a dodaja, da je vrnitev k stabilnim obetom mogoča, če bo vlada z znižanjem dolga zagotovila konsolidacijo proračuna in izpeljala strukturne reforme, s čimer bi zagotovila izboljšanje konkurenčnosti.

Pregled obvezniških vzajemnih skladov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo tudi na gibanje točk vzajemnih skladov. Najbolj uspešen obvezniški sklad minulega meseca je bil Templeton Global Total Return Fund [A], ki je pridobil 2,90 odstotka. Drugi razredi delnic sklada so se uvrstili za njim in zasedajo prva štiri mesta. Skladi so si identična po naložbeni politiki. Razlika med skladi je v višini vstopnih stroškov in upravljavski proviziji: enote sklada razreda [A] imajo nižjo upravljavsko provizijo in višje vstopne stroške; enote razreda [N] pa imajo višjo upravljavsko provizijo in nižje vstopne stroške. Enote razreda H1 so zaščitene pred valutnim tveganjem.


Templeton Global Total Return Fund [A] v normalnih tržnih razmerah vlaga v portfelj dolžniških vrednostnih papirjev s fiksno in spremenljivo obrestno mero ter dolžniških instrumentov (debt obligations, vključno z  zamenljivimi obveznicami), vlad, vladi sorodnih in podjetniških izdajateljev z vsega sveta, kot tudi v določene izvedene finančne instrumente. Za benchmark uporablja Barclays Capital Multiverse Index.

Primerjava dveh domačih obvezniških vzajemcev

Primerjava dveh domačih vzajemcev



V zadnjem obdobju so bili med obvezniškimi skladi najbolj uspešni tisti, ki imajo sredstva v upravljanju globalno razpršena.

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja