Zmagovalec med obvezniškimi skladi

Monitor Vzajemci.com obvezniških skladov

Članek slika

Najbolj uspešen obvezniški sklad minulega tedna je bil Templeton Global Total Return Fund [A], ki je pridobil 2,15 odstotka. Na mesečni ravni se je Templeton Global Total Return Fund [A] uvrstil na drugo mesto za Templeton Global Total Return Fund [N].

Pregled dogajanja na trgu obveznic:

Borba proti državnim deficitom zajela podjetniški sektor

Investitorji zahtevajo 20 bazičnih točk višjo donosnost za evropska podjetja z visoko boniteto kot pa za ameriška glede na lokalne netvegane državne obveznice (nemški in ameriški dolg). Pribitek na evropska podjetja tako znaša 189 bazičnih točk, na ameriška pa 159.

V Evropi varčevalni ukrepi vplivajo na zniževanje projekcij gospodarske rasti in porabe, medtem ko v ZDA zaupanje potrošnikov in industrijska proizvodnja močno rasteta.

V celotnem letu je bilo izdanih 3,14 biljona podjetniških obveznic

Pretekli teden je bilo izdano za 41,5 milijarde dolarjev podjetniških obveznic. Med večjimi izdajatelji sta se znašla Occidental Petroleum in Bank of America. V celotnem letu je bilo že izdanih za 3,14 bilijona podjetniških obveznic, kar je manj kot v celotnem letu 2009 (3,88).

Španija s prodajo obveznic do skoraj štirih milijard evrov

Španija je s prodajo zakladnih menic na mednarodnih finančnih trgih v torek zbrala 3,88 milijarde evrov, vendar bo morala zanje odšteti višjo obrestno mero kot na novembrski avkciji. Vlagatelji se namreč še vedno bojijo, da bi lahko Španija sledila Grčiji in Irski ter zaprosila za mednarodno finančno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled obvezniških vzajemnih skladov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo tudi na gibanje točk vzajemnih skladov. Najbolj uspešen obvezniški sklad minulega tedna je bil Templeton Global Total Return Fund [A], ki je pridobil 2,15 odstotka. Na mesečni ravni se je Templeton Global Total Return Fund [A] uvrstil na drugo mesto za Templeton Global Total Return Fund [N]. Sklada sta si identična po naložbeni politiki in portfelju naložb. Razlika med skladoma je v višini vstopnih stroškov in upravljavski proviziji: enote sklada razreda [A] imajo nižjo upravljavsko provizijo in višje vstopne stroške; enote razreda [N] pa imajo višjo upravljavsko provizijo in nižje vstopne stroške.

TOP 5 - Obvezniški skladi
Na mesečni ravni je bil najbolj uspešen vzajemni sklad Templeton Global Total Return Fund [N] (+ 4,82%). V normalnih tržnih razmerah sklad vlaga v portfelj dolžniških vrednostnih papirjev s fiksno in spremenljivo obrestno mero ter dolžniških instrumentov (debt obligations, vključno z  zamenljivimi obveznicami), vlad, vladi sorodnih in podjetniških izdajateljev z vsega sveta, kot tudi v določene izvedene finančne instrumente. Za benchmark uporablja Barclays Capital Multiverse Index.

Sledi mu Templeton Global Total Return Fund [N] (+ 4,81%). V normalnih tržnih razmerah sklad vlaga v portfelj dolžniških vrednostnih papirjev s fiksno in spremenljivo obrestno mero ter dolžniških instrumentov (debt obligations, vključno z  zamenljivimi obveznicami), vlad, vladi sorodnih in podjetniških izdajateljev z vsega sveta, kot tudi v določene izvedene finančne instrumente. Za benchmark uporablja Barclays Capital Multiverse Index.

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl PI Funds - Emerging Markets Bond. Namen podsklada je vzdrževati ravnotežje med povečevanjem vrednosti kapitala in kapitalskimi prihodki na srednji in dolgi rok. Podsklad do 2/3 svojih sredstev vlaga v razpršen portfelj dolžniških vrednostnih papirjev, ki jih izdajo izdajatelji iz držav, ki splošno veljajo za nastajajoče trge. Poleg tega podsklad vlaga tudi v podjetniške in vladne obveznice, ki jih izdajajo vlade ali podjetja z domicilom v kateri koli državi in ne glede na bonitetno oceno. Za benchmark se uporablja JPM EMBI Global Diversified 95%, JPM Cash 1 Mnth Euro 5%.

Primerjava dveh domačih obvezniških vzajemcev

Primerjava dveh domačih vzajemcev

V zadnjem obdobju so bili med obvezniškimi skladi najbolj uspešni tisti, ki imajo sredstva v upravljanju globalno razpršena.

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja