Ruski medved se ozira proti zahodu

Hladna vojna je le še nek oddaljen, bežen spomin

Članek slika

Že prihodnje leto se lahko zgodi, da bo mednarodna trgovinska organizacija (WTO) dopolnila vrste, saj naj bi se ji po 17-letnih pogajanjih končno pridružila tudi Rusija. Prav tako naj bi Rusija v prihodnje poglobila sodelovanje z zvezo NATO, ruska ekonomija pa se zadnje čase odpira zahodnim multinacionalkam. Hladna vojna je le še nek oddaljen, bežen spomin. Rusija se počasi, a zanesljivo ozira proti zahodu, Leonid Brezhnev pa se obrača v grobu.

S podpisom memoranduma o odprtih dvostranskih trgovski vprašanj z Evropsko unijo se je Rusija močno približala vstopu v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). S tem bi se vanjo vključila zadnja izmed ekonomskih velesil (ruska ekonomija je sedma po velikosti), ob močni podpori ZDA in Evropske unije pa naj bi se to zgodilo že prihodnje leto.

Kaj se je spremenilo v zadnjih 17 letih, kolikor so trajala pogajanja?

Zagotovo je k spremembi stališča pripomogla intelektualna dozorelost ruskih politikov in ekonomistov, ki so na primeru Kitajske videli možne koristi priključitve k tej pomembni gospodarski organizaciji. Prav tako je k tej odločitvi močno prispevala strukturna sprememba ruskega izvoza. Pomen izvoza surovin, kot sta surova nafta in zemeljski plin, še vedno predstavljata večino ruskega izvoza, vendar v zadnjem obdobju postopoma relativno izgubljata v primerjavi s proizvodi z večjo dodano vrednostjo, kot so obdelane kovine in kemični proizvodi. Prestrukturiranje ekonomije v proizvode z višjo dodano vrednostjo se je najbolj izrazilo v jeklarski industriji, v kateri je poleg tega prišlo tudi do močne konsolidacije. Tako danes štiri največja jeklarska podjetja predstavljajo 80 odstotkov celotnega izvoza železa in jekla, večina katerega je usmerjena v države Evropske unije in ZDA. Glavna težava, s katero se trenutno srečujejo ruski železarji, namreč uvozne kvote, ki jih je uvedla Evropska unija, bi izginila z vključitvijo Rusije v WTO.

Prelomno tudi poglobljeno sodelovanje z zvezo Nato

Poleg skorajšnje vključitve v WTO je v zadnjem obdobju za Rusijo prelomno tudi poglobljeno sodelovanje z zvezo Nato. Na zadnjem srečanju njunih predstavnikov v Lizboni so se namreč dogovorili o sodelovanju pri vzpostavitvi evropskega raketnega obrambnega sistema, ki bi varovala celino pred balističnimi izstrelki. Močnejše sodelovanje z zvezo Nato na prvi pogled ne prinaša očitnih ekonomskih prednosti, vendar je po mojem mnenju ravno tako pomembno kot vključevanje v WTO, saj znižuje politično tveganje države, kar se bo posledično odrazilo v nižjih stroških dolžniškega financiranja, še bolj pa na znižanju zahtevanih donosnosti na lastniški kapital. Njun vpliv se bo pokazal v večjem zanimanju tujega kapitala za ruski kapitalski trg in v višji tržni vrednosti ruskih podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se rast vrednosti surovin in energentov ne odraža popolnoma v donosnosti točke vzajemnega sklada?

20.09.2010

S. Smigič

ZDA niso več največje svetovne potrošnice energije

18.10.2010

S. Smigič

Okrevanje ameriškega nepremičninskega trga

21.08.2012

S. Smigič