IEA nekoliko zvišala napoved povpraševanja po nafti

Članek slika

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v petkovem poročilu nekoliko zvišala napoved glede globalnega povpraševanja po nafti v letošnjem in prihodnjem letu.

Višja napoved zaradi nepričakovano dobrih makroekonomskih kazalcev

Za to se je odločila na podlagi nepričakovano dobrih gospodarskih kazalcev v Severni Ameriki in hitro rastočih azijskih gospodarstvih, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Agencija s sedežem v Parizu, ki sodi pod okrilje Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), tako za leto 2010 napoveduje povpraševanje na ravni 87,4 milijona 159-litrskih sodov dnevno, s čimer je svojo prejšnjo napoved zvišala za 130.000 sodov dnevno.

Povpraševanje po črnem zlatu naj bi se nato v prihodnjem letu povzpelo na 88,8 milijona sodov dnevno, kar je za 260.000 sodov dnevno več, kot je napovedovala agencijina predhodna napoved.




Aleksej Kudrin: »Cene nafte bodo padle pod 60 dolarjev«

»Svetovne cene nafte bi lahko v prihodnjih treh letih za obdobje kakšnega pol leta padle na okoli 60 dolarjev. To bi imelo izjemno velike negativne posledice na rusko gospodarstvo, ki je močno odvisno od cen tega energenta,« opozarja ruski minister za finance Aleksej Kudrin.

»Kot kaže analiza naftnega sektorja, bodo cene nafte v prihodnjih treh letih za šest mesecev padle celo pod 60 dolarjev za 159-litrski sod,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti zatrdil Kudrin.

Fatih Birol: »Dnevi poceni nafte so za nami«

Glavni ekonomist pri International Energy Agency (IEA), Fatih Birol pa se z njim ne strinja. V nedavno objavljenem poročilu mednarodne agencije za energijo (International Energy Agency, IEA, World Energy Outlook 2010) napoveduje nadaljnjo rast povpraševanja po nafti na eni strani in oblikovanje ozkega grla, predvsem na račun upadanja konvencionalnih zalog, na strani ponudbe. Zaradi tega naj bi se v prihodnje ustvaril močan pritisk na rast tržnih cen, s čimer naj bi se končalo obdobje poceni nafte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja