Zahtevno okolje za evropske trgovce

Članek slika

Manj razpoložljivega dohodka na eni in višje cene surovin na drugi strani so postavile evropske trgovce v nezavidljiv položaj.

Carrefour, Delhaize, Metro, Tesco ter nam najbližji Mercator se v letošnjem letu srečujejo z vedno bolj zahtevnimi potrošniki, ki zahtevajo vedno več, iščejo najugodnejše cene, se selijo k cenovno ugodnejšim trgovcem, zmanjšujejo potrošnjo itd. Negotovo ozračje na celotnem evropskem prostoru in varčevalni ukrepi znižujejo znesek denarja, ki ga ljudje namenjajo za osnovne potrošne dobrine. Nekateri potrošniki so prisiljeni v zmanjševanje porabe, drugi spet to počno predvsem zaradi vsesplošno negativnega razpoloženja na stari celini.

Dodatni udarec maržam trgovcev je v letošnjem letu povzročila tudi ena največjih suš v zgodovini Združenih držav Amerike. Cene koruze, soje in pšenice je potisnila na najvišje ravni v zgodovini. Višje cene pomenijo dražjo krmo za živali, kar posledično podraži mlečne in mesne izdelke. Vidimo, da so evropski trgovci letos med kladivom in nakovalom. Če lahko pričakujemo v prihodnjem letu več dežja v ZDA, pa večjih sprememb pri razpoložljivem prihodku gre pričakovati. Na roko nam ne gredo niti cene nafte, za katere lahko pričakujemo vztrajanje na relativno visokih nivojih.

Pri evropskih trgovcih je zato treba naložbene priložnosti iskati predvsem pri tistih s trgovinami v državah, v katerih imajo rast. Če pogledamo rezultate, ki jih evropski trgovci dosegajo na trgih v razvoju, vidimo, da so marže rasle tako v prvem, kot tudi v drugem kvartalu letošnjega leta. Kljub vsej negotovosti lahko pričakujemo nadaljevanje pozitivnega trenda na razvijajočih se trgih. Za primer vzamimo zadnje izjave singapurskega podjetja Global Logistic Propertis, ki je na Kitajskem največji graditelj skladiščnih prostorov. Po besedah njihovega direktorja doživljajo na Kitajskem največje pomanjkanje skladiščnih prostorov v njihovi zgodovini. Na trgu je trenutno povpraševanje po dobrih 400.000 m2, kar lahko, za lažjo predstavo, pretvorimo v slabih 80 nogometnih igrišč. Povpraševanje po skladiščnih prostorih za dvakrat presega število prostorov, ki jih bodo zgradili v letošnjem letu. Maloprodaja na Kitajskem v letošnjem letu beleži 14-odstotno rast. Ta številka je resda manjša kot v prejšnjih letih, vendar pa je za današnje razmere še vedno visoka. Zgodba prihodnosti, kitajski potrošnik, tako ostaja zelo živa in atraktivna. To želi izkoristiti tudi novodobna trgovina, e-trgovina. Trend zadnjih let, selitev potrošnikov v nakupovanje preko spleta, ostaja perspektiven tudi v prihodnosti. Ponovno izstopa Kitajska, kjer je rast prodaje preko spleta v zadnjih petih letih znašala 100 odstotkov na leto.

Vidimo, da so potrošniki po svetu v različni kondiciji. V nekaterih državah iščejo cenejše proizvode, selijo se v diskontne trgovine. Prav tako na globalni ravni spreminjajo svoje potrošne navade, selijo se na splet, kjer je nakupovanje vedno bolj enostavno, dostava blaga pa vedno hitrejša. Trend e-trgovine ostaja perspektiven tudi v prihodnjih letih. Med ostalimi trgovci pa moramo pri izbiri naložbe ostati zelo previdni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman