Delniški trgi cvetijo

Članek slika

Zgodnja jesen je prinesla pomlad tudi na nekatere borze, ki so imele v letos visoke izgube. Medtem ko se nekateri trgi bližajo svojim najvišjim vrednostim v zgodovini, tu lahko omenimo Ameriko in Nemčijo, pa so se borzni tečaji začeli izboljševati tudi drugod po svetu.

Negotovosti ostajajo, te bodo navzoče še vrsto let in vedno lahko najdemo nekaj, na kar bodo mediji usmerili svojo pozornost. Trenutno so mediji v nekaterih državah še vedno negativno razpoloženi, kljub temu da delniški trgi v ozadju te slike ne kažejo več.

Bernanke napovedal boj proti deflaciji z neomejenimi sredstvi

Seveda ostaja odprto vprašanje, kako se bo končala drzna hoja po robu, kjer se trenutno premikajo centralni bankirji. Najbolj aktiven je bil ponovno Bernanke, ki je napovedal boj proti deflaciji z neomejenimi sredstvi. Količina novih dolarjev, ki jih bo v prihodnosti v obtok pošiljal, je namreč postala navzgor neomejena. Temu bodo primorane slediti tudi preostale centralne banke po svetu. Namreč tudi one želijo imeti konkurenčno ceno denarja, kar pomeni, da želijo nižjo vrednost njihove valute proti ostalim. V najtežjem položaju ostajajo države, kjer je gospodarska slika zelo zahtevna (Grčija, Španija, Italija, Slovenija ...). Te države bodo primorane sprejeti zahtevne ukrepe, ki jih bodo pripeljali do konkurenčne države z uravnoteženim proračunom.

Reforme težavne za ljudi

Reforme po strokovni plati niso zahtevne, so pa težavne za ljudi, ki si sprememb ne želijo. Dejstvo je, da bo treba reforme sprejeti tako ali drugače. Ostaja tudi možnost izstopa iz evroobmočja, česar pa mladim v Sloveniji ne želimo ponuditi. Kljub vsem težavam delniški trgi nakazujejo nekoliko boljše čase tudi v državah, kjer trenutno vlada gospodarska in politična zmeda. Med njimi je tudi Slovenija, ki bi morala javne finance urediti že zdavnaj, tako da bi se sedaj lahko ukvarjali s povsem drugimi problemi, ki so precej bolj ključni za slovensko prihodnost.

Letos zaenkrat najbolje farmacevti

Z vsemi temi težavami so soočena tudi največja svetovna podjetja. Zavedajo se jih še veliko bolj kot mi, saj so njihovi lastniki neizprosni in vedno znova zahtevajo boljše rezultate. V to jih seveda sili tudi konkurenca. Težkih razmer so vajena iz svoje dolgoletne zgodovine in to jim pomaga tudi v današnjih časih. Cene delnic nekaterih podjetij nam namreč kažejo, da je njihovo vodstvo izredno uspešno. Imajo namreč najvišje vrednosti v svoji zgodovini. Letos so se nadpovprečno ponovno odrezala farmacevtska ter »potrošniška« podjetja. Staranje prebivalstva, demografske spremembe, novi srednji sloj v Indiji in Kitajski so nekateri izmed ključnih faktorjev pri omenjenih sektorjih.

Farmacijo in potrošnike ženejo dolgoročne sile. Ženejo jih dejstva, kot so poraba zdravil na prebivalca, življenjska doba, delovno aktivno prebivalstvo, število pralnih strojev na prebivalca itd. Vsa ta dejstva omogočajo lepo prihodnost pri investiranju tudi v naslednjih letih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman