Pogledi iz Nemčije: Evroobveznice so edina prava rešitev

Klaus Kaldemorgen, DWS

Članek slika

Po mnenju enega izmed vodilnih nemških upravljavcev premoženja, je 100-milijardni bailout Španije zadnji del sestavljanke. Evroobveznice so edina prava rešitev za območje evra, pravi Klaus Kaldemorgen iz DWS.

"Na koncu bomo potrebovali evroobveznice - samo to lahko pomiri vlagatelje in temu se ne moremo izogniti," meni Kaldemorgen, ki upravlja globalni delniški sklad DWS Akkumula. "Razne obljube in ukrepi s posebnim namenom in vsi ostali dogovori več ne zadoščajo, saj niso tako transparentni in nimajo več kredibilnosti," dodaja.

Zadnji bailout bo ponovno sprožil val kritik s strani nemškega prebivalstva, da morajo oni plačevati za napake drugih držav. Z nemške perspektive izgleda tako, kot da morajo Nemci plačevati za vse ostale; ta perspektiva bo verjetno tudi odločilna na volitvah v Nemčiji. Merklova bo težko obdržala podporo prebivalstva, saj bo vse več držav potrebovalo bailout.

Pozitivno o finančnem sektorju

Kljub težavam, s katerimi se sooča evropski finančni sistem, je Kaldemorgen dejal, da je sklad, ki ga upravlj, izpostavil predvsem francoskim delnicam, ki so povezane s finančnim in potrošniškim sektorjem. "Menim, da se bo francoski trg v prihodnjih mesecih odrezal nadpovprečno. Finančni sektor, predvsem v Evropi, bo verjetno v prihodnje bolj donosen od cikličnih sektorjev," je dodal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja