Je čas za naložbo v energijo?

Komentar upravljavca premoženja iz družbe Alta Skladi

Članek slika

Nafta je bila do nedavnega na istih nivojih kot v začetku leta, šele v zadnem mesecu dni je pridobila na vrednosti in se približala na 88 dolarjev za sodček.

»QE« viša cene nafte

Razlog za takšen dvig je predvsem to, da bodo ZDA nadaljevale s kvantitativnim sproščanjem (QE2) oz. z nakupom državnih obveznic v višini 600 milijard dolarjev, s čimer skušajo preprečiti, da bi ZDA zdrsnile nazaj v recesijo. S temi ukrepi se bo povečevala likvidnost na trgu, hkrati pa bo ta ukrep še naprej slabil dolar in posledično podražil surovine.

Po drugi strani se zaradi ohlapne monetarne politike povečujejo inflacijska pričakovanja tako, da bodo vlagatelji še naprej se zatekali v surovine in nafta pri tem ne bo izjema.

»Shale gas« kriv za padec cen plina

Nekoliko drugače se giblje cena plina, ki je letos strmoglavila za več kot 31 odstotkov. Zakaj je temu tako? Na trgu je prisotna preobsežna ponudba plina ter visoke zaloge, ki se gibljejo nad 5-letnim povrečjem. Za preobsežno ponudbo je deloma kriv tudi tako imenovani nekovencionalen plin »shale gas«, ki se ga pridobiva s posebno tehniko (horizontalno vrtanje in hidravlična frakcija skal skrilavca). In ravno ta plin iz skrilavca je v ZDA močno povečal produkcijo in rezerve plina v zadnjih letih, tako da povpraševanje še nekaj let ne bo presegalo ponudbe še posebej, če se ta tehnika vrtanja preseli izven ZDA.

Gibanje surovin in sklada Alta Energy

Spodbudna pričakovanja

Naša pričakovanja za nafto in servisna naftna podjetja so spodbudna. Če se opremo na ceno nafte, naj bi se v naslednjem letnem obdobju ta gibala v razponu od 90 do 100 dolarjev za sodček, po vsej verjetnosti bo cena tudi prebila mejo 100 dolarjev. Ohlapna monetarna politika oziroma daljše obdobje nizkih obrestnih mer in s tem hitrejše okrevanje gospodarstev, QE2 ter večje povpraševanje po nafti iz razvijajočih se trgov (emerging markets) bodo v letu 2011 povečevali povpraševanje po energentih. Zanimiv je tudi podatek, da naj bi velika naftna podjetja namenila letos za deset odstotkov več denarja za nove projekte v 2011 pa več kot 20 odstotkov v obstoječe in nove projekte, s čimer si bodo podjetja zagotovila obstoječo produkcijo ali pa povečala produkcijo nafte.

Koliko bo cena nafte in plina znašala ob koncu leta 2011 ali pa 2012, je težko napovedati, saj velja tako za ceno nafte kot tudi plina, da zelo niha. Treba se je zavedati, da se večina rezerv nafte nahaja pod morsko površino v globinah, kjer so stroški vrtanja in iskanja nafte visoki. In če ne bo višjih cen nafte, se bodo določeni projekti naftnih podjetij ustavili, produkcija nafte pa zniževala, omejena ponudba pa bo ceno samo še dvigovala. Gledano srednjeročno, bo cena nafti rasla.

Boljša prihodnost se obeta tudi plinu

Napovedi so vzpodbudne tudi pri plinu. Vse je odvisno od interesa razvitih držav za večjo uporabo čistejših energentov, kot je plin in hitrosti menjave fosilnih goriv s tem energentom. V kolikor bodo sprejeti bolj ostri okoljevarstveni ukrepi v smislu zniževanja emisij, se plinu obeta boljša prihodnost, vendar pa kratkoročno ni za pričakovati višjih cen.

Alta Energy med najboljšimi

V prihodnjih letih bo največ pozornosti namenjeno naftnim podjetjem, ki se ukvarjajo z raziskovanjem in črpanjem nafte (E&P podjetja). Ta bodo generirali največjo rast v poslovanju, in ravno takim podjetjem, je najbolj izpostavljena struktura sklada Alta Energy. Sklad se osredotoča tudi na servisna naftna podjetja, ki bodo največji zmagovalci zaradi v prihodnosti povečanega investicijska cikla, ki se je v času krize močno zmanjšal in s tem ohromil proizvodnjo nafte. Dokaz, da znamo najti odlična podjetja, je tudi naš sklad Alta Energy, ki se na enoleti ravni ponaša z najvišjo donosnostjo med vsemi slovenskimi skladi, ki so usmerjeni v energetski sektor.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja