Ne jezite se zaradi visokih cen nafte, izkoristite priložnost!

Kako si visoke cene nafte obrniti v prid?

Članek slika

Skoraj povsod po svetu se trenutno soočajo z rekordnimi cenami pogonskih goriv. Visoke cene nafte prinašajo tudi priložnosti.

Mnogi borzni strokovnjaki menijo, da bo energetski sektor letos med najbolj donosnimi za vlagatelje. S tem, ko je nafta presegla 100 dolarjev za 159-litrski sod, so se vlagateljem odprle številne priložnosti.

Poglejmo nekaj naložbenih področij, ki lahko z visoko ceno nafte veliko pridobijo:

Surovine

Delnice energetskih in surovinskih družb, glede katerih že tako in tako najdemo številna priporočila za nakup, so dober začetek. Delnice energetskih družb bi nam lahko služile kot zavarovanje pred dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Vse dokler bo obstajala možnost vojaškega posredovanja Izraela proti Iranu, bo to imelo močan vpliv na ceno nafte. Medtem pa okrevanje ZDA in povečano povpraševanje s strani Indije in Kitajske dajejo dodatno spodbudo rasti cen energije.

Alternativni viri energije

Fosilna goriva so vse dražja, prav tako pa so dražje tudi surovine, ki se uporabljajo pri vetrnih in solarnih elektrarnah, ki naj bi v prihodnosti nadomestile fosilna goriva. Vse to bi lahko - in verjetno tudi bo - pozitivno vplivalo na delnice podjetij, ki poslujejo v sektorju učinkovite rabe energije. Sektor predstavlja zmagovalno kombinacijo za vse strani: prihrani denar, zmanjša porabo surovin, in spodbuja gospodarsko aktivnost (tako kot vsi ukrepi, ki zmanjšajo stroške, se lahko prihranek porabi za druge stvari in tako spodbuja gospodarstvo).

Z naraščajočimi cenami fosilnih goriv se vse več pozornosti namenja alternativnim virom energije. Višje cene nafte, razvoj tehnologij in spoznanje o vplivu fosilnih goriv na okolje ter posledično politični pritiski, bodo poskrbeli, da bo delež svetovne energije, ki se pridobiva iz drugih virov, naraščal. Države namenjajo vse več sredstev v projekte, povezane s pridobivanjem energije iz alternativnih virov. To bo tudi pozitivno vplivalo na delnic podjetij, povezanih s to panogo.

Rusija in Brazilija

Za nekatere države na meji razvitosti, kot denimo Rusijo in Brazilijo, je rast cene nafte pravi blagoslov. Rusija je imela v zadnjih letih izredno zahtevno gospodarsko in tudi politično okolje. Cene energentov, od katerih je rusko gospodarstvo močno odvisno, so med krizo povzročile veliko težav. V zadnjem obdobju pa predvsem cena nafte pozitivno vpliva na gospodarstvo. Kljub temu, da se hkrati višajo stroški črpanja, pa imajo višje cene blagodejen učinek tako na državo, gospodarstvo kot tudi na potrošnike.

Medtem, ko ima Rusija zaloge nafte in zemeljskega plina, je Brazilija ena vodilnih proizvajalk mineralov in kmetijskih dobrin. Država je vodilna pri proizvodnji govejega mesa, perutnine, svinjine, etanola, kave, sladkorja in tobaka. Rast izvoza kmetijskih proizvodov od leta 2000 je v povprečju 20 odstotkov letno. Brazilija je tudi ena redkih držav, ki za svoje potrebe po energiji ne potrebuje zunanjih virov. Kitajska pa je po drugi strani močno odvisna od Avstralije, Brazilije in številnih drugih dobaviteljev. Brazilija je med drugim ena vodilnih držav pri razvijanju in distribuciji alternativnih goriv. Proizvodnja etanola te države je večja od celotne proizvodnje etanola Azije in Evrope skupaj. Je tudi druga največja proizvajalka železove rude na svetu.

Za neizkušene vlagatelje je še vedno najboljša možnost investiranje dela prihrankov v naštete sektorje in regije prek vzajemnih skladov, saj na tak način lažje razpršimo sredstva med več različnih družb in tako opazno zmanjšamo tveganje naše investicije.  Take naložbe so priporočljive za vse vlagatelje, ki imajo delniško razpršene portfelje, sprejemajo nekoliko višje tveganje in so pripravljeni varčevati daljše obdobje (od pet let naprej).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja