Koliko je v resnici vreden Apple?

Članek slika

Po tem, ko je delnica Apple-a presegla 600 dolarjev, se mnogi vlagatelji sprašujejo ali je precenjena. Apple je tako postalo največje podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji, ki znaša že skoraj 562 milijard dolarjev. Delnica je zrasla za več kot 600 odstotkov od začetka leta 2009. Ali to res pomeni, da je delnica precenjena? Ne nujno – morda je celo podcenjena.

Po tem, ko je Tim Cook lani nasledil Jobsa, ki je veljal za srce in dušo podjetja, so se mnogi analitiki spraševali, kako se bo podjetje obneslo. Toda nič ne kaže na to, da bi bili v težavah, saj podirajo vse rekorde - vse od cene delnic do rasti prodaje in privržencev.

Apple je podjetje, znano po inovacijah na področju tehnoloških igrač za odrasle (iPod, iPhone, iPad itd.). Vsak proizvod je bil unikaten, inovativen in revolucionaren. Sposobnost podjetja vedno znova izumljati nove proizvode je fenomenalna. Prav tako rast vrednosti delnice.

Podcenjena ali precenjena?

Skozi čas, vrednost delnice podjetja raste sorazmerno z rastjo dobička. Če rast dobička nekega podjetja znaša 15 odstotkov vsako leto, bo tudi delnica čez čas dosegla vrednost, ki odraža povprečno 15-odstotno letno rast, gledano v daljšem obdobju. Vrednost delnice ne bo rasla proporcionalno ampak se bo premaknila enkrat gor, drugič dol, tako da bo enkrat precenjena, drugič spet podcenjena.

V preteklih petih letih je dobiček Apple-a rasel s povprečno letno stopnjo 65,98 odstotka. V tem času je cena delnice zrasla za 600 odstotkov. Če 85 dolarjev, kot je bila delnica Apple-a vredna pred petimi leti, prilagodimo tej stopnji rasti, bi bila danes vredna kar 1077 dolarjev. To bi lahko pomenilo, vsaj v teoriji, da je podcenjena za 477 dolarjev. Pričakuje se, da bo njihov dobiček v naslednjih petih letih rasel s povprečno letno stopnjo 19,59 odstotka. Po izračunu bi morala biti cena delnice čez pet let vredna 1467 dolarjev. Toda, če upoštevamo še to, da naj bi bila cena delnice že zdaj podcenjena za 477 dolarjev, bo morala nadoknaditi tudi to razliko. Tako, če vzamemo rast dobička preteklih petih let in pričakovano rast dobička prihodnjih petih let, dobimo povprečno stopnjo rasti 42,79 odstotka. S tako rastjo bi delnica čez pet let morala biti vredna 3562 dolarjev kar pomeni 494-odstotno donosnost, če to primerjamo s trenutno vrednostjo.

Kar se tiče poslovnega modela, Apple-u ni potrebno vsakih nekaj let predstaviti nov revolucionaren proizvod. Vsekakor pa bodo morali posodabljati obstoječe proizvode. Podjetje mora ostati korak pred konkurenco kar do zdaj ni predstavljalo težav. Z vsakim novim proizvodom ali novo verzijo že obstoječega proizvoda, bodo njihovi oboževalci sigurno čakali v vrsti, da bi bili med prvimi imetniki nove igračke.

Dovolj denarnih zalog za nakup Facebook-a

Apple ima približno 100 milijard dolarjev prostih denarnih sredstev. To je toliko, kot bi po mnenju analitikov lahko bil vreden Facebook po zaključeni prodaji delnic. Ker ima Apple toliko denarnih sredstev, so se mnogi analitiki začeli spraševati kaj bodo z njimi storili. Začelo se je špekulirati, da bi Apple moral prevzeti Twitter. Zakaj Twitter? Apple-u je uspelo združiti programsko opremo in svoje proizvode tako, da se vsi izdelki med sabo dopolnjujejo. Na socialnem področju pa so zaostali. Pravzaprav so verjetno edino tehnološko podjetje na svetu, ki nima svojega aktivnega Twitter računa.

Take špekulacije se pojavljajo med mnogimi analitiki. Kljub izplačilu dividend in odkupu lastnih delnic, se bodo njihove denarne rezerve letos še povečale. Samo lani so dodali več kot 35 milijard dolarjev k svojim rezervam. Možnost, da bodo ogrozili takšno stanje, je skoraj nemogoča. TV-set, ki naj bi ga pripravljali? To ni nič. Tovarne Foxconn, kjer sestavljajo njihove proizvode, naj bi bile skupaj vredne 14 milijard dolarjev. Apple pridela tako vsoto v samo nekaj mesecih, in samo manjši del tega je potreben, da zaženejo proizvodnjo novega produkta.

Vse do zdaj jim je uspelo biti med vodilnimi v industriji brez kakšnega opaznejšega lastniškega deleža na strani dobave. Lastnike tovarn imajo že zdaj tam, kjer jih hočejo imeti - dajejo jim minimalne marže. Kot je pred kratkim povedal novinar New York Times-a: »Apple je zlati standard. Posledica tega je neskončna pogajalska moč, ki jo pridno izkoriščajo. Naši viri so nam zaupali, da ima Apple zelo agresiven pristop - pridejo in zahtevajo popolno strukturo vseh še tako nepomembnih stroškov in nato sami določijo minimalen dobiček, ki ga bo tisto podjetje od tega imelo.« Povedano z drugimi besedami: Zakaj bi kupili kravo, če lahko dobijo mleko zastonj?

Apple tudi financira tovarne. To stori tako, da jim posoja denar in kupuje večje količine komponent, potrebnih za proizvodnjo. Tovrstna strategija "Banke Apple" vzpostavi nadzor nad tovarnami, izključi konkurenco in omeji stroške. Če bi bil Apple lastnik tovarn, bi se moral ukvarjati še z zaposlenimi, čemur se pa večina Zahodnih podjetij poskuša izogniti.

Strategija Apple-a je prodati čim več tehnoloških igrač

Tako nas vse povedano pripelje do tistih, ki menijo da Apple nima pojma, kaj naj stori z vsem svojim denarjem. Špekulira se o možnih prevzemih. Toda pristop podjetja k prevzemom je bil vedno zelo zadržan, še posebej če ga primerjamo s konkurenco. Od leta 2010 je Apple kupil vsega devet podjetij. Google jih je v tem času kupil 52. Če pogledamo seznam kupljenih podjetij,  se zdi, da je Google tisti, ki ne ve, kaj naj stori z denarjem. Čisto vsak nakup Apple-a je bil taktičen. Mogoče ima tudi Google svojo taktiko. Toda glede na to, da jim nikakor ne uspe ustvariti večjega denarnega toka nikjer, razen pri oglaševanju, to izpade tako, kot da poskušajo kupiti strategijo za prihodnost in še nimajo cilja h kateremu bi stremeli.

Strategija Apple-a je bila vedno prodati čim več visoko donosnih tehnoloških igrač. Kako bi jim nakup Twitter-ja  ali kateregakoli drugega 'socialnega podjetja'  pomagal povečati prodajo? Argument, da bi morali Twitter kupiti za to, da ga zavarujejo pred prevzemom s strani Google-a, Facebook-a ali Microsoft-a tudi nič ne pove. Kako in zakaj bi Google upočasnil prodajo iPhone-ov z nakupom Twitter-a? Bodo blokirali Twitter za ogromno število uporabnikov Apple-a? To ne bi vodilo v množične menjave iPhone-ov za mobilne naprave z Androidom. Odgovor je jasen: Twitter bo ostal samostojen in se tudi ne bodo odpovedovali svojim uporabnikom, saj si tega ne morejo privoščiti.

Tim Cook je pred kratkim povedal: »V zadnjem četrtletju smo prodali 37 milijonov iPhone-ov. Številka je zelo velika, toda predstavlja samo devet odstotkov vseh prodanih tovrstnih naprav.«

Glavna ovira za še hitrejšo rast prodaje njihovih proizvodov je Kitajska kjer se Apple-u še vedno ni uspelo uveljaviti tako, kot na drugih trgih. Kljub temu predstavlja kitajski trg, glede na prodajo, drugi najpomembnejši trg za Apple. Že podatek, da ima podjetje samo 5 uradnih trgovin na Kitajskem, pove veliko. Boj proti ponarejanju, težave pri blagovni znamki iPad in zahteve politikov predstavljajo dodatne težave za podjetje.

Tako je eden ključnih ciljev Apple-a za prihodnost – osvojitev kitajskega potrošnika.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja