Zvezni regulatorji dosegli dogovor v zvezi z Madoffovo prevaro

Članek slika

Zvezna Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je danes dosegla dogovor o izvensodni poravnavi z vodstvom borznoposredniškega podjetja iz New Yorka, ki ga je sprva obtoževala, da je zavestno sodelovalo v prevari stoletja Bernarda Madoffa.

SEC je skupaj z drugimi zveznimi regulatorji utrpela krepak udarec svoji kredibilnosti, saj je Madoff, ki preživlja kazen 150 let zapora, svoje prevare nemoteno pred njenim nosom izvajal skoraj 30 let. Uvodoma se je govorilo o 65 milijardah dolarjev izgub, preiskava pa je nazadnje ugotovila "le" 18 milijard dolarjev.

Zvezna agencija se je med drugim spravila na borzno posredniško podjetje Cohmad in ga obtožila, da je namerno usmerjalo bogate, a naivne stranke k Madoffu po velik zaslužek. Preko Cohmada naj bi Madoff dobil več kot milijardo dolarjev za svojo piramidno shemo, s katero je stare vlagatelje plačeval z denarjem novih.

Zvezni sodnik je februarja na Manhattnu obtožnico zabrisal v smeti in SEC naročil, naj pride nazaj, ko bo imela tudi kaj dokazov za takšne obtožbe. Sodnik je bil mnenja, da se lahko brez dokazov sklepa, da je bilo podjetje Cohmad prav tako žrtev Madoffovih prevar, kot vsi drugi, med njimi tudi "finančni regulatorji".

SEC ni priznala poraza in se je vrnila z novo tožbo, ki pa tokrat ni vsebovala namernega zavajanja ampak malomarnosti. Podjetje Cohmad, njegov podpredsednik Robert Jaffe, nekdanja predsednica Marcia Cohn in nekdanji generalni direktor Maurice Cohn so, glede na izjave njihovih odvetnikov, privolili v poravnavo, da bodo imeli mir.

Poravnava določa plačilo kazni in odškodnin, katerih višina še ni določena. Nihče pa ni priznal nobene krivde, ampak so obljubili, da v prihodnje ne bodo kršili pravil SEC. SEC je začela preiskavo proti podjetju tudi na podlagi dejstva, da je imel Cohmad sedež v isti zgradbi na Manhattnu kot Madoffovo podjetje. Madoff pa je bil tudi njegov delni lastnik.

Podjetje Cohmad in obtoženi so za iskanje strank za Madoffa pobirali provizije, vendar pa zadeva ni tako črno bela. Jaffe je na primer zet bogataša iz Bostona Carla Shapira, katerega družina je na koncu ostala brez več sto milijonov dolarjev investicij pri Madoffu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja