Barbara Gačnik, KBM Infond: »Čas je za drznost«

Insajder: Barbara Gačnik, KBM Infond, najupravljavka leta 2011 po izboru revije Moje Finance

Članek slika

»Če sklepam po trgih, kaže da smo že prebrodili najhujši del krize. Tudi pri spremljanju makro kazalcev je opaziti več pozitivnih trendov kot negativnih.«

Upravljate sklada Infond PanAmerica in Infond Life. S prevzemom upravljanja Krekovih skladov ste prevzeli tudi upravljanje Krekovega Nano&techa. Ali boste po prevzemu skladov Probanke prevzeli upravljanje še katerega od skladov Probanke?

Prav s prevzemom Probankinih skladov je prišlo do manjših sprememb. Life in PanAmerica ostajata v mojem upravljanju, namesto Nano&Tech-a pa sedaj upravljam Biotech, ki po svoji naravi bolj sodi k panogi, ki jo pokrivam, to je zdravstvo.

Bi se strinjali s tem, da sedanjo metodologijo izbora revije Moje finance zamenja metodologija in ocenjevanje Morningstarja? Kako kot upravljalec ocenjujete vrednotenje in kredibilnost Morningstarja?

Metodologija izbora Moje Finance je bila v letošnjem letu temeljito prenovljena in menim, da so na ta način naredili velik korak k dvigu kredibilnosti. In kolikor mi je poznano nameravajo avtorji ocenjevanje za prihodnje leto še izboljšati, predvsem pri ocenjevanju glede na izbrani primerjalni indeks. Med najbolj priznane in široko sprejete seveda še vedno spada ocenjevanje skladov po Morningstarju, njihova metodologija je trenutno nesporno najboljša, je pa vprašanje, če bi bilo smiselno le to uporabljati za naš majhen trg, kjer ima veliko skladov zaradi procesa privatizacije svoje specifike.

Infond BRIC se ponaša z visoko oceno Morningstarja. Precej časa je nosil najvišjo oceno petih zvezdic. Kateri so skladi v upravljanju Infonda (torej tudi skladi Probanke in Krekove DZU), ki se ponašajo z najvišjimi ocenami Morningstarja (4 ali 5 zvezdic)?

Bodočih potencialnih kandidatov je več, v mislih imam na primer Infond Frontier, vendar je zaenkrat to le Infond BRIC, na katerega smo ponosni tudi, ko mu ocena iz 5 zvezdic zdrsne na 4. Zavedati se je treba da Morningstar primerja in ocenjuje BRIC sklade globalno in biti med top najboljšimi BRIC skladi na svetu je velik uspeh.

Po nazivu ste magistra ekonomskih znanosti. Ste kdaj razmišljali o licenci CFA? Kako pomembna se vam zdi licenca CFA (Chartered Financial Analyst) za delo upravljanja skladov?

Vsaka specializacija znanja nedvomno pripomore k boljšemu upravljanju skladov. O licenci sem že večkrat razmišljala, vendar sem prednost dala dokončanju magisterija. Za CFA je še vedno čas. Ekipo Infondovih upravljavcev trenutno sestavljajo trije magistri znanosti, poleg tega imamo v ekipi tudi nosilca licence CFA.

Kako ocenjujete trenutno stanje gospodarstva in kapitalskih trgov? Smo prebrodili najhujši del krize?

Če sklepam po trgih kaže, da ja. Tudi pri spremljanju makro kazalcev je opaziti več pozitivnih trendov kot negativnih. Nadaljnja rast trgov je predvsem odvisna od zaposlovanja v ZDA, od stabilne gospodarske rasti na Kitajskem in uspešne rešitve evropske dolžniške krize. Poslabšanje katerekoli izmed naštetih situacij lahko nekoliko zamaje trge, vseeno pa menim, da padcev, ki smo jim bili priča v 2008 in 2009, ne bo več. Pri vsem tem še najslabše kaže Sloveniji, ki je po uradnih podatkih zopet zdrsnila v recesijo, to pa seveda negativno vpliva na razpoloženje naših vlagateljev.

Je sedanja kriza in povišani nivoji volatilnosti prinesla konec strategije »buy and hold«? Kako naj vlagatelj pristopi k upravljanju lastnega portfelja?

Strategija buy and hold je dolgoročna strategija, ki se najbolje obnese v razmerah rastočega trga. Razpršenost portfelja je univerzalen recept, ki se dobro obnese tudi pri povišani volatilnosti, portfelj pa mora biti razpršen tako na različne tipe naložb, kot tudi geografsko na različne trge. Seveda je tu pomembna še časovna komponenta, daljši je naš časovni horizont, bolj drzni smo lahko pri sestavi portfelja.

Vlagate denar tudi v sklade, ki jih upravljate?

Seveda. Pa ne samo v sklade, ki jih upravljam sama, temveč tudi v sklade svojih kolegov. S časom spreminjam le uteži med posameznimi skladi. Varčujem postopoma z mesečnimi vplačili, glede na situacijo na trgu in predvidevanja pa sem enkrat bolj zadržana, drugič bolj drzna. Trenutno čutim, da je čas za drznost.

Lahko na kratko opišete svoj povprečni delovni dan?

Zjutraj dan pričnem s pripravo tečajnice in pregledom aktualnih korporacijskih akcij za potrebe računovodstva. Nato sledi pregled dogajanja na borzi in pregled novic družb, ki jih imam v portfelju. Ves čas spremljam in analiziram, kako uspešni so moji skladi glede na primerjalni indeks in konkurenco, tako domačo kot tujo. Pregled omenjenega me vodi do tega, kaj moram storiti za posamezen sklad. Iščem naložbe za še neinvestirana sredstva, zamenjujem manj donosne naložbe z bolj donosnimi, prodajam tiste, ki so po moji oceni dosegle svoj vrh itn. Posebno pozornost namenjam sektorju farmacevtskih delnic. Tu me širše zanima bodoči razvoj industrije in ne samo posamezna podjetja. Vmesni čas mi zapolnjujejo še naložbeni sestanki, kjer z ekipo upravljalcev ugotavljamo, kakšna bo alokacija premoženja naših skladov glede na trenutno stanje in trende na trgu.

Ali ste uporabnik našega portala Vzajemci.com?

Jasno, portal je zelo dobrodošel pri pregledu in primerjavi s konkurenco.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja