Članek slika

Rick Rieder upravlja 2,8 milijarde dolarjev v skladu BlackRock Strategic Income Opportunity. V svojih odgovorih je podal mnenje o stanju krize Evro območja in o tem, kako poiskati naložbene priložnosti v enem najbolj dinamičnih obdobij v zgodovini kapitalskih trgov.

Kako ste v času velikih nihanj trgov izkoristili ohlapno sektorsko naložbeno politiko vašega sklada? Kateri sektorji po vašem mnenju ponujajo naložbene priložnosti in katera so naložbena področja, kjer morajo biti vlagatelji pozorni?

Za nami in tudi pred nami je najbolj dinamično obdobje za vlaganje na kapitalske trge v njihovi celotni zgodovini. Nihanja, katera v zadnjem času povzroča evropska dolžniška kriza, so povzročila beg vlagateljev v kvalitetne in varnejše naložbe. Kot privlačne naložbe v tem trenutku smatramo npr. evropski in ameriški finančni sektor ali državne dolžniške papirje Italije. Vendar mora biti vlagatelj pozoren, ko gre za naložbe v t.i. programske države (Grčija, Irska, Portugalska). Naklonjeni smo seveda tudi naložbam na trge v razvoju, predvsem Kitajsko, vendar pa se zavedamo negativnih dejavnikov teh gospodarstev in jih tudi pozorno spremljamo.

Zato smo pri upravljanju sklada Strategic Income Opportunity zavzeli zmerno izpostavljenost do italijanskih dolžniških papirjev in trgov v razvoju. Menimo, da na trgih obstaja in bo obstajalo povpraševanje po donosih. Skrbi nas gospodarsko stanje Evrope, ki je najverjetneje že vstopila v recesijo. Vsi našteti dejavniki zahtevajo pozornost pri izbiri naložb.



Kje naj torej vlagatelji iščejo nadpovprečne donose?

Kot že rečeno, možnosti je več: od dolžniških papirjev držav, podjetniških obveznic do delniških trgov v razvoju. V tem trenutku obstaja še nekaj zanimivih možnosti, a gre v večini primerov za prezapletene finančne produkte, katerih povprečnem vlagatelju ne bi svetoval, saj so takšni produkti za laične vlagatelje prezahtevni.

Kolikšen delež sredstev sklada ste pripravljeni nameniti zanimivem sektorju?

Za sektor, za katerega ocenimo ustrezen potencial, lahko namenimo do tretjine sredstev sklada. Pri tem smo zelo pozorni na razmerja med donosnostjo in tveganjem. Pozorno preučimo trende dolgoročnih nihanj in potencial donosa glede na predpostavljeno tveganje. V sedanjem tržnem okolju, katerega zaznamujejo upočasnjena globalna gospodarska rast, slaba likvidnost trgov in geopolitična tveganja, je dolgoročna analiza nihajnosti manj pomembna kot sicer.

Bo odločitev FED-a, da objavi napovedi gibanja obrestnih mer, vplivala na način upravljanja sklada?

Takšna poteza bi znala celo zvišati nihanja trgov, saj bodo različna predstavništva FED-a dajala različne ocene.  Prav tako bi takšna poteza lahko vnesla negotovost pri internem odločanju FED-a.

Ali obstaja rešitev evropske dolžniške krize? Kaj nas čaka?

Verjamemo, je za razrešitev dolžniške krize in stabilizacijo Evro območja potrebno izvesti nekaj ključnih korakov:

  1. Posamezno rešiti dolžniške težave Grčije, Irske in Portugalske.
  2. Natančno definirati vlogo sklada EFSF ali drugih mehanizmov za zagotavljanje stabilnosti.
  3. Natančno definirati način izdajanja državnih obveznic.
  4. Vzpostavitev varčevalnih programov, ki bi upoštevali postavko potrebne rasti

Po naših ocenah se zaenkrat ni storilo dovolj za razrešitev nastale situacije v Evropi.  Zato smo zelo previdni pri naložbah na evropske trge, kjer počasi povečujemo utež finančne sektorja in dolžniških papirjev Italije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja