Zelena goriva prihodnosti

Članek slika

Med biogoriva štejemo etanol in biodizel, lesno biomaso in bioplin. Osredotočil se bom predvsem na biogoriva, namenjena transportu, ker ta predstavlja enega večjih onesnaževalcev okolja.

Prve vrste biogoriv so bile odkrite še pred fosilnimi gorivi. Rudolf Diesel, nemški inovator, je imel ob oblikovanju prvega dizelskega motorja v mislih kot gorivo arašidovo olje. Ob pomanjkanju nafte med 2. svetovno vojno so Nemci in Britanci iskali rešitve v uporabi biogoriv. Vsakokrat so bila za neuspešno uveljavitev kriva odkritja novih nahajališč poceni nafte.

Boj med prehrambenimi podjetiji in proizvajalci biogoriv

Kot vsaka vrsta goriv ima tudi biogorivo svoje prednosti in slabosti. Največji prednosti sta obnovljivost in čistoča. Na leto porabimo okoli 4900 milijard litrov nafte, vendar se poceni viri krčijo. Odkrivajo se nova nahajališča globokomorske nafte, ki bodo zaradi višjih stroškov črpanja dražja. Prednost in hkrati slabost današnjih biogoriv je, da se jih prideluje iz rastlin. Gojenje rastlin zmanjša politično tveganje države, ki izhaja iz odvisnosti dobave nafte iz drugih držav. Slabost je, da so danes te rastline namenjene tudi prehrani (koruza, sladkorni trs in soja). Na trgu se bije boj med prehrambnimi podjetji in proizvajalci biogoriv, zaradi česar zrastejo cene surovin in posledično podražijo hrano končnemu kupcu.

Alge naj bi leta 2022 predstavljale 37 odstotkov svetovne proizvodnje

Problem se rešuje z razvojem novih vrst biogoriv, pridobljenih iz celuloze neprehrambnih rastlin (rastlinski odpadki in hitro rastoče trave) ter alg. Takšna proizvodnja izkorišča zemljišča, ki so neprimerna za prehrambne rastline in zato ne predstavljajo konkurence. Izkoristek alg je bistveno višji od drugih rastlin in lahko doseže od 4- do 8-krat višje vrednosti. Danes predstavljata 1. in 2. generacija biogoriv okoli 99 odstotkov svetovne proizvodnje. Analitska hiša GTM Research pričakuje, da bodo alge leta 2022 predstavljale 37 odstotkov svetovne proizvodnje. Kot pri vsakem uvajanju novih rešitev tudi tukaj obstaja tveganje upočasnitve tehnološkega razvoja ali prihoda konkurenčne tehnologije.

EU zaostaja za vodilnima Brazilijo in ZDA

EU zaostaja za vodilnima Brazilijo in ZDA v uporabi biogoriv. Analitska hiša Bloomberg New Energy Finance navaja, da bi lahko EU do leta 2020 zamenjala do 65 odstotkov fosilnih goriv z biogorivi iz rastlinskih in komunalnih odpadkov. Vrednost celotne EU industrije z biogorivi bi lahko leta 2020 dosegla 31 milijard evrov. Glavna ovira je negotova okoljska zakonodaja z medlimi vzpodbudami. EU bi se za hitrejši razvoj morala zgledovati po ZDA, ki ima v zakonu iz leta 2007 zapisano, da mora mešanica goriva v letu 2022 vsebovati 136 milijard litrov biogoriva, od tega 44 odstotkov iz biogoriv višjih generacij.

Biogoriva so pomemben del sestavljanke, ki bo oblikoval našo prihodnost.



Vir: GTM Research

Družba KD Skladi upravlja delniški podsklad KD Nova energija, ki investira v sektor energije iz novih in obnovljivih naravnih virov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja