Prioriteta je izboljšati kvaliteto življenja

Članek slika

Amgen Inc. (AMGN US) raziskuje, razvija, proizvaja in distribuira biotehnološka zdravila. Od leta 1980 naprej je Amgen največje biotehnološko podjetje na svetu.

Amgen je bilo eno izmed prvih podjetij, ki se je zavedalo kako pomembna je za paciente t.i. nova medicina (biotehnologija) predvsem iz vidika varnosti, učinkovitosti posameznega zdravila. Zdravila, ki jih podjetje proizvaja so dobesedno spremenila dojemanje medicine in so tako pomagala miljonom ljudi po vsem svetu, ki trpijo za rakavim obolenjem, bolezni ledvic, revmatičnim obolenjem in drugimi boleznimi t.i. resnimi boleznimi.

Primarna dejavnost je razvoj lastnih zdravil

Podjetje je bilo ustanovljeno v 80-ih letih prejšnjega stoletja v Kaliforniji, ZDA. Od ustanovitve naprej se podjetje primarno ukvarja z razvojem lastnih zdravil, ki temeljijo na raziskavah in razvoju celične in molekularne biologije oziroma biotehnologije. Raziskave so v večji meri osredotočene v razvoj zdravil za rakasta obolenja in neuroloških bolezni. Predvsem se v podjetju osredotočajo na razvoj zdravil, ki pri pacientih odpravljajo stranske učinke kemoterapije in lajšo bolečine pri pacientih z revmatičnimi obolenji in drugimi vnetji.

Daleč največje biotehnološko podjetje na svetu

Podjetje je leta 2010 realiziralo za dobrih 15 mrd. USD prodaje in slabih 5 mrd. USD čistega dobička. Tako po prodaji kot po čistem dobičku je daleč največje biotehnološko podjetje na svetu. Biotehnološko podjetje se od klasičnega farmacevtskega podjetja loči po dveh ključnih stvareh. Zdravila, ki jih proizvaja so osredotočena na izjemno specifične bolezni, ki jih zdravila klasičnih farmacevtov običajno ne zdravijo. Za razliko od klasičnih farmacevtskoh učinkovin zdravila biotehnoloških zdravil skoraj nimajo konkurence v generičnih proizvajalcih zdravil. To je predvsem posledica zahtevnosti, dolgotrajnosti in predvsem velikih stroškov samega razvoja in proizvodnje zdravila.

Največji del prodaje temelji na prodaji štirih zdravil

Trenutno največji del prodaje (80 %) temelji na prodaji zgolj štirih zdravil. Najbolj prodajano zdravilo je Neulasta (23,6 % prodaje), ki pacijentu ob kemoterapiji povečuje število belih krvničk in mu tako omogoči nemoten proces kemoterapije. Enbrel (23,5 %) je zdravilo, ki zdravi oziroma lajša bolečine različnim neozdravljivim vnetjem, predvsem revmatološke narave. Epogen (16,8 %) in Aranesp (16,5 %) se uporabljata za povečevanje rdečih krvnih telesc predvsem pri pacientih, ki trpijo za kroničnimi boleznimi ledvic. Vsa omenjena zdravila imajo neomejeno patentno zaščito.

Za dolgoročno rast pomembno tudi število zdravil v fazi razvoja

Seveda je za dolgoročno rast podjetja kot tudi za delničarje poleg obstoječih zdravil izjemno pomembno tudi število zdravil, ki so v fazi razvoja. Amgen ima vsega skupaj 21 zdravil, ki se že prodajajo, 35 zdravil je v t.i. pred klinični fazi in še dodatnih 46 zdravil je v eni od prvih treh fazah razvoja. Trenutno podjetje izvaja 150 kliničnih preizkušanj (preizkus zdravil na prostovoljcih, ki so pod nadzorom bolnišničnega osebja) od tega jih 5 v zadnji fazi. Tako kot po prodaji je tudi po raznovrstnosti razvoja podjetje največje na svetu med biotehnologi.

Zanimivo za nakup

Kar se tiče nakupa delnice, je podjetje nedvomno zanimivo za nakup, predvsem za tiste vlagatelje, ki so osredotočeni na dolgi rok. Podjetje ima stabilno in konstantno rast prihodkov in dobička, ki ni odvisno od ekonomoskega cikla in je ne glede na velikost še vedno rastoče podjetje o čemer govori tudi število zdravil v razvoju. Po drugi strani pa se bistveno razlikuje od klasičnih farmacevtov, ki imajo velike probleme s prenehanjem patentov in sorazmerno slabim razvojem novih zdravil.

Gibanje delnice AMGN US v zadnjem letu.

Vir: Bloomberg in lastni izračuni

Podsklad NFD Evro/Amerika in NFD Zdravstvo imata v portfelju delež v podjetju Amgen Inc.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja