Večina se recesije boji, manjšina na donose preži

Članek slika

Zadnji meseci so na večino delniških trgov prinesli okus po finančni krizi in recesiji. Predvsem so bili glavni igralci politiki, ki so se v odnosu do težav dolžniške krize javnih financ in sposobnosti bančnega sistema, da jih absorbira, obnašali bodisi kot slon v trgovini s porcelanom ali pa po nojevsko tiščali glavo v pesek.

Predvsem slednje nastopanje že vrsto let krasi tudi politike, ki vodijo našo državo. Nekako si predstavljajo, če si dovolj pogosto ponovijo, da ni težav s slabimi terjatvami v bančnem sistemu, potem bodo te čez nekaj časa prav gotovo izginile. Prav politika mešanja megle je dala agresivnim strukturam na kapitalskem trgu dovolj povoda, da so testirale meje zaupanja v kapitalske trge, saj smo doživeli izjemno močan pritisk na tečaje tveganih oblik naložb v zelo kratkem času. V velik del trgov se je vračunala lepa možnost recesije. Denimo za območje evrsko je po številnih ocenah verjetnost celo večja od 50 odstotkov. To je seveda pomenijo, da so se premije za tveganje, ki so že vračunane v tečaje, tako na obvezniškem kot delniškem trgu povzpele na nadpovprečne, ponekod celo rekordne ravni.

Še zlasti kruto je bilo opazovati gibanje delniških trgov v razvoju v primerjavi z manj tveganim ervrskim obvezniškim trgom. Medtem ko denimo ameriški delniški trg izdatno podpirajo nakupi domačih pokojninskih skladov in varnostna mreža ščitenja na trg izvedenih instrumentov, pa so premiki na trgih v razvoju veliko bolj primitivni, ostri in hitri. Na kar vlagatelji danes, ko bežijo v zavetje varnih naložb, pozabljajo, je to, da so lahko relativni premiki v pozitivno smer s trenutnih strani osupljivi in da se odrekajo celotnemu potencialu za rast omenjenih trgov na srednji rok.

Ko denimo pogledamo na relativni indeks gibanja naložbe v delnice, ki sestavljajo delniški indeks MSCI China (preračunalo smo ga v evre) v primerjavi z gibanjem donosnosti portfelja evrskih obveznic vključenih v indeks iBoxx Euro Index Overall, vidimo, da je vsako obdobje okrevanja trga prineslo močno rast kitajskih delnic v primerjavi z obveznicami. Čeprav seveda ni nobene garancije, da tečaji delnic ne morejo stagnirati, pa seveda veliko argumentov pričenja podpirati kitajski delniški trg tudi v bolj kratkoročni perspektivi. Tako se je denimo vračunana premija za tveganje, ki jo izračunavamo na podlagi ciklično prilagojenih dobičkov družb povzpela na 11,4 odstotka, vrednotenja so pri spodnjem zgodovinskem razponu ne glede na to, kakšno osnovo jih izračunavamo, pozitiven odziv tečajev v minulih dveh tednih utegne zarisati vsaj lokalno reakcijsko dno. Čeprav je trg ranljiv, pa za se zdi, da utegne biti vlagatelj, ki je pripravljen pogledati tri leta v prihodnost, za prenašanje kratkoročne volatilnosti pošteno poplačan.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bodo velike ribe razdražile bika?

11.10.2010

A. Grahek