Peter Bodis: "No guts, no glory"

Članek slika

Grčija, ki predstavlja edino resnično oviro za postopno rast trgov, za evro območje ni nerešljiv problem. V letu 2012 se bodo inflacijski pritiski umirili, kar bo vzpodbudilo rast trgov.

Objavljamo nekatere ključne ugotovitve, ki jih je družba Pioneer Investments podala v zadnji analizi trga in katere je izpostavil Peter Bodis, direktor naložbega sektorja in podpredsednik upravnega odbora Pioneer Investments Poljska na današnjem srečanju, ki ga je pripravil UniCredit Bank:

Znižanje inflacijskih pritiskov bo spodbudilo rast v letu 2012

Ključen problem, ki pesti trge v zadnjem času je inflacija, natančneje zvišanje cen nafte in prehrane. Gre za ključen trend, ki bo tudi v nadaljne definiral razpoloženje na trgih. Inflacijski pritiski se umirjajo, v zadnjem letošnjem četrtletju in v začetku leta 2012 se bodo inflacijski pritiski še znižali, kar bo pozitivno za stimulacijo aktivnosti na trgu in pozitivno za delniške trge.

Svetovni trgi v prvi polovici gospodarskega cikla, rast industrijske proizvodnje zadnjih treh let več kot spodbudna

Trgi v razvoju se trenutno nahajajo v sredini gospodarskega cikla (obdobje rasti), medtem ko razviti trgi še vedno beležijo obdobje začetne rasti gospodarskega cikla. Svetovno gospodarstvo v zadnjih dveh letih beleži visoko rast industrijske proizvodnje: nivoji v ZDA še niso dosegli na trgih v razvoju pa nivo industrijske proizvodnje že bistveno presega nivoje izpred krize z vrhom v letu 2008.

Resnične težave so politične: Kako rešiti Evro in hkrati zmagati na volitvah

Trenutno edina večja ovira k umiritvi in nadaljni zmerni rasti so težave Evro območja, ki se sooča z velikim izzivom ob prihajajočih volitvah: kako rešiti Evro in hkrati zmagati na volitvah. Na področju Evra največjo težavo predstavlja Grčija, kjer napovedi ostajajo negativne, a je velik del pričakovanih težav Grčije že vračunan v cene.

"Neprecedenčno obdobje" se je v zadnjih 100 letih predtem zgodilo že 3-krat

V obdobju zadnjih 100 let smo zabeležili tri daljša obdobja stagnacije gospodarske rasti in večjih nihanj trgov, s podobnimi značilnosti kot jih ima sedanje obdobje. V takšnih obdobjih "buy and hold" strategija vlagateljem ne more prinesti željenih donosov, potrebno ije izkoriščati nihanja trgov. Zato market timing znova postaja zelo pomemben.

Delnice so poceni, še bolj privlačne so korporativne obveznice

Navkljub visoki volatilnosti finančnih trgov in negativnem trendu delniških trgov (v letu 2007, 2008 in obdobju leta 2011) so se v 5-letnem povprečju obdobja 2005 - 2011, tvegani naložbeni produkti dosegali višje donose od varnejših naložb.

Delnice so glede na nivoje kazalnika P/E (med 10 in 15) poceni in so doživele dolgoročno nujno potrebno korekcijo vrednosti glede na pričakovane zaslužke. V tem trenutku najugodnejše razmerje med pričakovano donosnostjo in privzetim tveganjem predstavljajo korporativne obveznice in obveznice s trgov v razvoju.

Močan dolar in šibka gospodarska rast imata negativen vpliv na gibanje cen surovin.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja