Primerjava z letom 2008

Članek slika

Raven strahu pri vlagateljih je trenutno najbližje tisti iz leta 2008, ko so se kapitalski trgi s stečajem ameriške investicijske banke Lehman Brothers zavrteli v brezno visokih kapitalskih izgub. Nekatere države ali celotne regije do danes niso niti še dobro okrevale in si zacelile globokih ran, na katere v zadnjih dneh v velikih količinah pada sveža sol, ki draži razpoloženje vlagateljev.

Solnico si spet podajajo predvsem razvite države.

V največjem gospodarstvu na svetu, Združenih državah Amerike, se je pod vplivom malce slabših gospodarskih podatkov in predvsem s cincanjem politikov glede povišanja zgornje meje zadolževanja, o katerem smo pisali tudi v prejšnjem prispevku, ustvarila klima nezaupanja. Kreditna agencija, ki je znižala kreditno oceno, Standard & Poors, je le njeno ogledalo.

Po Evropi še vedno kroži virus dolžniške krize, ki se širi na vedno nove države, po zadnjih informacijah se ga je nalezla celo Francija, medtem ko sta Španija in Italija z eno nogo že v "varnem" objemu Evropske centralne banke. Tudi v državah regije rastočih trgov se gospodarsko stanje prej slabša kot boljša, na Kitajskem so tako julija spet zabeležili višjo inflacijo od pričakovane, saj ta zdaj znaša že 6,5 odstotka.

Primerjava z letom 2008

Analitiki Merrill Lynch Bank of America so tako v zelo primernem času pripravili pregled stanja v gospodarstvih Združenih držav Amerike, Kitajske in Evropske monetarne unije danes v primerjavi z letom 2008. Osredotočimo se le na najbolj dinamično državo na svetu, ki poganja tudi večino regije rastočih trgov in močno vpliva tudi na razvite države.

Primerjave kažejo, da je gospodarska rast na Kitajskem trenutno nižja in da sloni bolj na investicijah kot neto izvozu. Tako je leta 2008 delež neto izvoza predstavljal devet odstotkov, danes pa le štiri odstotke, delež investicij pa je leta 2008 znašal 42 odstotkov, danes pa 49 odstotkov. Delež potrošnje gospodinjstev v bruto domačem proizvodu je praktično nespremenjen, saj se je zmanjšal z 49 na 47 odstotkov. Ugotovimo lahko, da se kitajsko gospodarstvo v zadnjih treh letih ni bistveno spremenilo in da obljubljena tranzicija ni uspela, če upoštevamo, da je glavni cilj njihove ekonomske politike krepitev domače potrošnje. Inflacijski pritiski so danes večji kot tri leta nazaj, ko se je stopnja inflacije zniževala proti enemu odstotku, kar ob podobnih nominalnih obrestnih merah pomeni večje negativne realne obrestne mere tako za posojila kot depozite.

Za vlagatelja so poleg realnih mer gospodarskega zdravja pomembni tudi kazalci vrednotenja trga. Ti kažejo, da smo trenutno na varni strani, saj so pričakovane rasti dobička na delnico podobne kot leta 2008, medtem ko so po kazalcu PE vrednotenja nižja za kar 25 odstotkov, po kazalcu PB pa za 15 odstotkov. V kombinaciji z drugimi dejavniki analitiki omenjene banke trenutne ravni ocenjujejo kot privlačne za nakupe.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja