Monitor 2020: Leto poceni denarja in vzpona tehnologije

Monitor 2020: Leto poceni denarja in vzpona tehnologije

Kako bi lahko opisali leto 2020? Če primerjamo le vrednosti naložb ob začetku in ob koncu leta, lahko rečemo, da je bilo leto vrhunsko. Če se osredotočimo in pogledamo pot, skozi katero so šle posamezne naložbe, vidimo da leto ni bilo primerno za vlagatelje s slabimi živci.

Res je, da so imeli borzni indeksi lani na letni ravni pozitivno donosnost, pot do te rasti pa je bila vse prej kot mirna. Če so dogodki preteklih let pokazali, da zunanji šok za gospodarstvo predstavlja le kratkoročno oviro, smo se tokrat znašli v nenavadnem položaju. Obstaja visoka verjetnost, da bomo o letu 2020 še dolgo časa govorili tako o enem najhitrejših padcev gospodarske aktivnosti kot tudi o enem izmed najhitrejših okrevanj v zgodovini. Analitiki v Evropi v začetku leta še nismo pripisovali velikega pomena dogajanju na Kitajskem. A tako kot je značilno za "črnega laboda", je tudi ta prišel nepričakovano, ima zelo velik vpliv in je za nazaj zelo enostavno razložljiv. Pa vendar nas je vse skupaj ujelo nepripravljene.

Ukrepi svetovnih vlad in centralnih bank so v odzivu na dogajanje presegli ukrepe, ki jih je svet lahko spremljal po 2. svetovni vojni. Gre za prvi tovrsten primer v zgodovini, ko so se celotna gospodarstva nahajala tako rekoč v hibernaciji, centralne banke pa še naprej nudijo podporo pri ohranjanju pri življenju, dokler ne prebrodimo nevarnosti. Države bodo morale hitro zagnati gospodarsko aktivnost, ko bo nevarnost mimo. V vmesnem času pa bodo morale vlade pripraviti načrte ponovni zagona gospodarstva.

Odpiranje gospodarstev bo tudi ena od osrednjih tem letošnjega leta. Če pogledamo na celostno sliko okoli nove koronavirusne bolezni racionalno, pridemo do zaključka, da se lahko pandemijo s cepivom zelo hitro omeji do mere, ki bo omogočila začetek vrnitve v normalne tirnice.

Leto 2020 v znamenju tehnologije

Leto 2020 ni le leto, ki ga je zaznamovala svetovna pandemija nove koronavirusne bolezni ampak tudi hitrejša selitev procesov v digitalni svet. Ne glede na preteklo rast, ki ni garancija prihodnje rasti, so napovedi analitikov optimistične. Pričakovana rast dobičkov tehnoloških podjetij v letošnjem letu je okoli 17 odstotkov, kar je višje od vseh preostalih sektorjev. Vzroke za to gre iskati v več dejavnikih, glavni pa je ta, da se nahajamo sredi četrte industrijske revolucije, pri kateri je tehnologija prisotna v vsakem kotičku našega življenja. Tudi trenutna situacija je vse skupaj le pospešila, saj so se na splet preselili tudi potrošniki, ki sicer še dolgo ne bi kupovali preko spleta. Tehnološke rešitve so postale tudi glavni kanal komunikacije podjetij s potrošniki, razvoj omrežja 5G in umetne inteligence pa bo vse skupaj še dodatno poenostavil.

Kot rečeno, je bil tehnološki sektor lani med najbolj donosnimi za vlagatelje v investicijske sklade. Dobro so se odrezali tudi skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij razvijajočih se azijskih držav.

Tabela 1: Spremembe po posameznih sektorjih v letu 2020

Vir: Vzajemci.com*

Tabela 2: 10 najdonosnejših skladov v letu 2020

Vir: Vzajemci.com*

Najslabše so jo v letu 2020 odnesli vlagatelji, ki so stavili na rast cen nafte ter vlagatelji, ki so investirali v delnice podjetij držav Južne Amerike. Spomnimo, aprila smo na naftnem trgu doživeli šok, saj so cene terminskih pogodb na borzah padle krepko v negativno območje. Doživeli smo nekaj, kar je bilo do sedaj mogoče le v teoriji, in gre vzrok iskati v več dejavnikih, ki so ustvarili pogoje za "popolno nevihto": (1.) neobstoječe povpraševanje zaradi ustavitev gospodarske aktivnosti, (2.) cenovna vojna med največjimi proizvajalkami, (3.) polna skladišča držav porabnic nafte in (4.) mesečni ritmi terminskih pogodb. Čeprav so se cene nafte do konca leta pobirale in so številni vlagatelji pri tem ustvarili zavidljivo donosnost, so skladi na letni ravni še vedno zabeležili padec vrednosti.

Tabela 3: 10 najmanj donosnih skladov v letu 2020

Vir: Vzajemci.com*

Leto 2021 – leto okrevanja

Ni garancije, da bo letošnje leto – leto okrevanja. Glede na gole podatke bi rekel, da je veliko višja verjetnost, da bomo vlagatelji zadovoljni tudi z letom 2021. Trend, ki so ga centralne banke lani pospešile, bo denar še bolj pocenil, likvidnost na trgih pa bo še naprej rasla. V takem okolju je verjetnost večjih in dolgoročnih padcev minimalna. Stanje na trgu dobro odraža tudi podatek, da se je Slovenija v prvi letošnji zadolžitvi z izdajo 30-letne obveznice v višini 1,75 milijard evrov zadolžila po negativni obrestni meri.

Uporabite informativni kalkulator Vzajemcev in si preračunajte spremembo kupne moči vaših prihrankov.

Povpraševanje po bolj tveganih naložbah bi letos moralo naraščati. Z višjo likvidnostjo in ukrepi, ki banke silijo v zaračunavanje stroškov za držanje sredstev na računih (kot prva je to v Sloveniji napovedala NLB), je jasno, da bodo ljudje zelo kmalu imeli na izbiro dvoje: investirati in sprejeti višjo stopnjo tveganja ali pa se sprijazniti z izgubo kupne moči prihrankov. Kar pa spet ni tako slabo, če v obzir vzamemo dejstvo, da smo Slovenci s prihranki precej previdnejši od povprečja drugih razvitih držav. Slovenci v bankah in hranilnicah hranimo več kot 20 milijard evrov sredstev. Od tega jih približno tri četrtine leži na računih, preostanek pa na depozitih.

Na trgu obstaja veliko alternativ, tako z lastnostmi depozitov kot tudi z lastnostmi lastniškega kapitala. Je pa na drugi strani lahko tveganje višje in v nekaterih primerih tudi izredno visoko. Zato bi morali vsi poskrbeti za to, da se vlagatelji poslužujejo le preverjenih alternativ, obenem pa se zavedajo realnega tveganja. Na državi je, da nagradi varčevalce, ne kaznuje. Na nas, predstavnikih industrije, pa je, da varčevalce usmerjamo in seznanjamo z vsemi tveganji, ki jih sprejmejo oziroma so jih pripravljeni sprejeti. Najpomembneje pa je, da vas kot varčevalce obvarujemo pred spornimi naložbami in za vas skrbimo tudi v negotovih časih, ne le v obdobju razcveta.

V prihodnjih dneh bomo objavili intervju z upravljavci investicijskih skladov na temo investiranja v letu 2021, zato še naprej spremljajte spletno mesto Vzajemci.com.

Pozivam vse bralce, da nas kontaktirate in se naročite na termin z našimi strokovnjaki.

V primeru dodatnih vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

*Podatki o donosnosti vzajemnih skladov so zbrani na dan 5.1.2020. Vir podatkov je Vzajemci.com. Prispevek je informativne narave in ne predstavlja priporočila za nakup. Pred investicijo se obvezno posvetujte s strokovnjakom.

Priporoči članek prijatelju