ZDA: Bitka dveh svetov

ZDA: Bitka dveh svetov

Ni dvoma, da so volitve v ZDA trenutno največja zgodba, ki je do neke mere tudi pri nas zasenčila pandemijo nove koronavirusne bolezni. Ne preseneča niti podatek, da je volilna udeležba najvišja od leta 1900, torej v zadnjih 120 letih.

Ne glede na vašo naklonjenost ali nenaklonjenost Združenim državam Amerike, gre za enega ključnih trgov za svetovno gospodarstvo. Tudi zastopanost ameriških podjetij v globalnih skladih po navadi znaša najmanj 50 odstotkov, kar pomeni, da je trg ključnega pomena za vse vlagatelje v vzajemnih skladih.

S pomočjo naših strokovnjakov prilagodite portfelj vsem razmeram na trgu.

ZDA se trenutno nahajajo v obdobju, za katerega bi lahko rekli, da iščejo same sebe. Prežete so z nevarnostjo nove koronavirusne bolezni, protesti zaradi rasizma in politične hladne vojne med demokrati in republikanci. Ta opis povzema le prvo polovico letošnjega leta, med tem ko bodo predsedniške volitve največja letošnja zgodba v ZDA.

Kot kaže, bomo na končne rezultate volitev morali še počakati. Vendar, kaj pomenijo volitve za slovenske vlagatelje v vzajemne sklade? Za dolgoročne vlagatelje je izid volitev nepomemben, saj so borze rasle skozi vse predsedniške cikle, le nihajnost se ob posameznem ciklu lahko močno poveča. Še posebej bi lahko to veljalo za tokratni cikel.

Vsekakor je bilo pričakovati, da bodo napetosti pred, med in po volitvah vplivale na nihanja trgov. To smo tudi dočakali, saj je kombinacija naraščanja primerov okužb na Severni polobli z negotovostjo glede zmagovalca volitev v ZDA, povzročila precej nemira na ameriških borzah. Kot kaže, pa so se trgi že sprijaznili z vsemi scenariji in nadaljujejo rast.

Za mnenje sem pred dobrim mesecem povprašal tudi slovenske upravljavce vzajemnih skladov. Enotni so si bili v tem, da je največja varovalka za vlagatelje boljša razpršitev sredstev. Kaj pa lahko pričakujemo v primeru ponovne izvolitve Trumpa in kaj v primeru zmage demokratskega kandidata? "V primeru ponovne zmage Trumpa nekih presenečenj ne bo in vse bo naprej potekalo tako, kot smo vajeni do sedaj. Malo občasne kaotičnosti, na katero smo se pa vlagatelji že navadili. V primeru zmage demokratskega kandidata Bidena pa potencialno lahko pričakujemo določen dvig davkov in morebiti tudi pritisk na farmacevtsko industrijo in predvsem na ponoven poskus uveljavitve Obamacare, torej neke vrste socialnega zavarovanja. Kar se tiče zunanje politike, imata tako demokratska kot republikanska stran zelo podoben pogled na Kitajsko, kar pomeni da bodo trgovinska trenja in pogajanja še naprej v prvem planu. V primeru demokratskega predsednika se pričakuje sprememba imigrantske politike, večje pritiske na Rusijo in potencialno ponovno povečano prisotnost na Bližnjem Vzhodu, skratka nekaj, čemur smo bili priča v preteklosti in za kapitalske trge nič novega," je takrat povedal Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja pri Triglav Skladi.

"V teoriji velja, da je ameriška republikanska stranka bolj naklonjena kapitalskim trgom, dobičku in gospodarski rasti kot pa demokratska stranka. Morebiten poraz Donalda Trumpa bi pomenil zmago Joa Bidena, za katerega se zdi, da bi lahko nekoliko zvišal davek na dobiček za ameriška podjetja. Zmaga Donalda Trumpa pa po drugi strani pomeni precejšnjo nepredvidljivost (trgovinske vojne itd.). Zaradi dokaj visokih vrednotenj svetujemo rahlo podpovprečno izpostavljenost ameriškim naložbam," pa je dejal Rok Potočnik iz družbe NLB Skladi.

Izogibajte se špekulacijam

Ne glede na vse napovedi, prihodnosti ne pozna nihče. Zato odsvetujem poskuse lovljenja trenda, da se ne opečete. Investiranje je dolgočasni proces in je za tiste, ki iščejo "akcijo", je bolj primerna igralnica. Rajši se osredotočite na trenutno stanje ter na svoje varčevalne cilje in portfelj temu primerno prilagodite.

Pomen ustrezne razpršitve je slovenskim varčevalcem postal jasen med zadnjo finančno krizo, ko so delniške naložbe v povprečju predstavljale tri četrtine naložbenih portfeljev, padci pa so posledično v kratkem času izbrisale približno tretjino privarčevanih sredstev. Na Vzajemci.com neprestano poudarjamo, da morajo biti naložbeni portfelji razpršeni ne samo sektorsko ali regijsko. Razpršitev mora biti prisotna tudi med posameznimi naložbenimi tipi. Nikakor ne smete pozabiti na obvezniške naložbe; navsezadnje so tudi naložbe s fiksnim donosom več kot primeren dodatek naložbenemu portfelju.

Naročite se na posvet z našimi strokovnjaki! 

V primeru dodatnih vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju