Ameriške borze: »In Tech We Trust«

Ameriške borze: »In Tech We Trust«

Z naslovom bi lahko opisali dogajanje na borzah v ZDA in tudi širše v zadnjem desetletju. Investicije, ki so jih tehnološka podjetja izvajala na vrhuncu tehnološkega balona pred 20 leti, so prave rezultate začele prinašati pred okoli 10 leti. Trenutno nič ne kaže na to, da bi prišlo do upočasnitve in obrata trenda, vse skupaj pa posledično privablja vedno več vlagateljev, kar le spodbuja nadaljnjo rast.

Drži, da kazalci kažejo na zelo visoka vrednotenja, vendar se nasprotniki investiranja v tehnološke delnice vedno znova opečejo, saj vrednosti odražajo poslovne rezultate tehnoloških podjetij. Znašli smo se sredi četrte industrijske revolucije, ki sloni na razvoju tehnologije. Skladno s tem se je spremenila tudi struktura ameriškega gospodarstva in nenazadnje pomembnejših borznih indeksov. Še vedno pa bi lahko rekli, da je situacija v določenih pogledih absurdna: pet največjih ameriških delnic (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft in Alphabet) predstavlja kar 22 odstotkov indeksa S&P 500, preostanek pa odpade na ostalih 495 delnic znotraj indeksa. Učinek snežne kepe, ki smo mu priča v tehnološkem sektorju v ZDA, bi lahko opisali kot pravi recept za napihovanje novega borznega balona. To ne pomeni, da se morajo vlagatelji ogniti sektorja, saj se rast v tovrstnih primerih le okrepi, tveganje pa zviša. Tako rekoč govorimo o "delnicah na steroidih", saj so podvržene hitrejši rasti in tudi hitrejšim padcem ob obratu sentimenta.

Graf: Gibanje borznega indeksa NASDAQ v zadnjih 5 letih

Vir: Bloomberg

Izjema niso niti vlagatelji v Sloveniji, saj so tehnološki vzajemci po podatkih spletnega mesta Vzajemci.com v zadnjih 3 letih bili prva izbira vlagateljev. Pozitivno je dejstvo, da so ravno ti vlagatelji v zadnjih 3 letih ustvarili najvišjo donosnost, pri najdonosnejšem skladu Infond Technology celo skoraj 100-odstotno donosnost. Skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v sektor informacijske tehnologije, so v zadnjem letu ustvarili v povprečju 24,85-odstotno donosnost, v zadnjih 3 letih pa v povprečju 60,29-odstotno donosnost.

Tabela: Tehnološki vzajemci domačih družb za upravljanje (13.8.2020 ob 11:00)

Sklad Letos v % 3 leta v % 5 let v % 10 let v %
Infond Technology 17,95 97,25 167,62 402,,04
Generali Tehnologija 11,71 63,47 101,01 273,61
ALTA TECH 8,81 45,99 33,97 167,74
NLB Skladi - Visoka tehnologija delniški 3,74 34,46 71,93 249,72

Vir: Vzajemci.com

Odločili smo se pogledati delnice podjetij, ki se največkrat pojavijo v portfeljih tehnoloških skladov. To so Facebook, Amazon, Apple, Microsoft in Google (Alphabet).

Kakšna so pričakovanja?

Ne glede na preteklo rast, ki ni garancija prihodnje rasti, so napovedi analitikov optimistične. Pričakovana rast dobičkov tehnoloških podjetij v prihodnjem letu je okoli 17 odstotkov, kar je višje od vseh preostalih sektorjev. Vzroke za to gre iskati v več dejavnikih, glavni pa je ta, da se nahajamo sredi četrte industrijske revolucije, pri kateri je tehnologija prisotna v vsakem kotičku našega življenja. Tudi letošnja situacija je vse skupaj le pospešila, saj smo se na internet preselili tudi potrošniki. Tehnološke rešitve so postale tudi glavni kanal komunikacije podjetij s potrošniki, razvoj omrežja 5G in umetne inteligence pa bo vse skupaj še dodatno poenostavil.

Zdi se, da vse kaže na nadaljnjo rast in visok potencial tehnološkega sektorja. Vendar iz vidika razpršitve nikakor ni priporočljivo imeti vseh sredstev investiranih v tehnoloških delnicah, zato vam priporočam, da se pred investicijo posvetujete z neodvisnim strokovnjakom. V prihodnjih dneh pa spremljajte spletno mesto Vzajemci.com, saj bomo objavili tudi intervju s slovenskimi analitiki glede prihodnosti tehnološkega sektorja. 

Strokovnjaki Vzajemcev smo tu zato, da vam pomagamo na vaši poti do finančnega uspeha. Sodelovanje z našimi svetovalci vam bo na dolgi rok prineslo uspeh, v vsakem trenutku pa vam bo na voljo osebni skrbnik, ki vam bo svetoval pri finančnih vprašanjih, pa naj gre za bančne produkte, zavarovalniške pogodbe, delnice, obveznice, alternativne sklade itd. Odlikuje nas neodvisnost in tako vam lahko brez težav podamo odgovor o primernosti in lukrativnosti posameznega produkta.

Naročite se na termin pri osebnem finančnem svetovalcu!

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

*Podatki na dan 13.8.2020. Povprečna donosnost je preračunana na podlagi aritmetične sredine donosnosti vseh skladov v posamezni kategoriji. Pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov.

Priporoči članek prijatelju