Kitajske borze na 5-letnem vrhu

Članek slika

Že več mesecev poudarjamo, da je Kitajska eden izmed biserov svetovnega gospodarstva. So tudi eni izmed prvih, ki so uspešno prebrodili letošnjo krizo okoli nove koronavirusne bolezni. Posledično so bili v prednosti pred ostalimi svetovnimi velikani in so to obdobje zelo uspešno izkoristili za nadoknaden zaostanka za razvitimi državami.

Predstavljajte si hipotetičnega vlagatelja, ki ne ve nič o letošnjem dogajanju in spremlja le številke. Ob pogledu na vrednost kitajskega indeksa Shanghai Composite v začetku leta in danes bi videl le, da je indeks v letošnjem letu pridobil več kot 3 odstotke, le v zadnjem mesecu pa skoraj 8 odstotkov vrednosti. Med večjimi trgi izstopa le ameriški tehnološki indeks Nasdaq, rast katerega od začetka leta znaša skoraj 14 odstotkov (!).

Na kitajskih borzah je znova opaziti pohlep, kar je vplivalo na dejstvo, da so kitajski borzni indeksi dosegli najvišjo vrednost v zadnjih 5 letih. Vrednost je bila nazadnje tako visoka pred pokom balona, ki smo mu bili priča leta 2015 - spomnimo, tečaji so v takrat v 12-mesečnem obdobju zrasli za več kot 160 odstotkov, na koncu pa so ljudje za nakup delnic stali v dolgih vrstah na ulicah (podoben scenarij, kot smo mu bili priča ob privatizaciji NKBM v Sloveniji).

Podatki kažejo, da so kitajske delnice že prenapihnjene, vendar to še ni razlog za obrat trenda. Namreč trgi, še posebej kitajski zaradi številčnosti prebivalstva, vedno pretiravajo, dokler je med vlagatelji prisoten strah (pohlep), da bodo zamudili priložnost, če rasti ne izkoristijo. Z vso likvidnostjo, ki je prisotna na trgih, bi lahko tečaji le še pridobili pospešek. Dodaten argument za to je tudi delež dolga, s katerim se kupuje delnice. Ta kazalec je dosegel najvišjo raven po januarju leta 2016.

Čeprav je jasno, da so delnice na Kitajskem pregrete, to ne pomeni, da sledi padec; pogosto to pomeni le še hitrejšo rast. Vsekakor pa je potrebne več previdnosti, saj so nakupi pri trenutnih cenah le špekulacije.

Pozivam vse uporabnike, ki znotraj Skupine Vzajemci še nimate svojega skrbnika, da si tega zagotovite s prijavo na svetovanje.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja