Drugo mnenje: Ne bom investiral, saj je pred nami recesija

Drugo mnenje: Ne bom investiral, saj je pred nami recesija

Pozdravljeni, razmišljam o tem, da bi sredstva, ki sem jih nameraval investirati zadržal, saj nas čaka recesija. Kaj menite?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Deloma imate prav - pred nami je recesija. Natančneje, v recesiji se že nahajamo in lahko bi ocenili, da smo dno že dosegli oz. smo zelo blizu le tega. Ne pozabite, borze niso avtonomen organizem, ki razmišlja po svoje in ima lastno voljo. Borzni trgi so najboljši približek kazalca dogajanja v gospodarstvu v realnem času. Glavni udeleženci na borzah so isti ljudje, ki jih videvate v trgovinah in če vidite paniko v trgovinah (kot smo ji bili priča marca), se pojavi panika tudi na borzi. Ti isti ljudje plačujejo za storitve, gradijo nepremičnine itd. Torej, borza pokaže stanje, ki v tem trenutku vlada v gospodarstvu. Podatki, ki jih prejmemo v obliki kazalcev iz strani statističnih uradov pa nam prikažejo sliko za 3 do 6 mesecev nazaj.

Na podlagi modelov in lastnih pričakovanj lahko trdimo, da je pred nami zahtevno obdobje. Čeprav, kot sem že zapisal, se nahajamo v recesiji, ki je ena globljih do sedaj in da je pred nami okrevanje, bodo posledice trenutnega stanja vidne še nekaj časa. Tudi val odpuščanj, ki smo ga že videli, verjetno ni zadnji. Po vsej verjetnosti niti ni bil najhujši in je glavno dogajanje še pred nami. Tokratna kriza je drugačna, saj bomo verjetno v roku dobrega pol leta doživeli eno globljih recesij in enega izmed hitrejših okrevanj, kar bi bil zgodovinski unikat.

Kaj pa okolje za investicije? Borzni trgi so v mesecu marcu v roku dobrih dveh tednov izgubili v povprečju 35 odstotkov, nakar smo dočakali normalizacijo in tudi odboj tečajev. Težko je reči, da smo s padci že zaključili – pri tem smo smo neenotni tudi analitiki. Vendar glede na lastnosti tokratne krize, vzrok katere je zunanji, je temu primerna tudi hitrost, s katero se odzivajo trgi. Gre za eno najhitrejših kriz, tudi če doživimo nov padec tečajev na borzah. Predstavljajte si, da smo v prvem četrtletju leta 2009, saj se tako iz gospodarskega, kot tudi iz borznega vidika, nahajamo v podobni situaciji. Realno je situacija še bolj ugodna za investiranje, ker pri zunanjem šoku niso potrebne sistemske prilagoditve, višina sredstev za spodbudo gospodarstev pa že sedaj krepko presega višino škode tudi najbolj pesimističnih napovedi.

Če povzamem: nahajamo se blizu dna, nimamo sistemskih težav, spodbude pa so že danes višje od nastale škode. Težko je napovedovati prihodnje gibanje trgov, si pa v takšnem okolju težko predstavljam, da bi na trgih lahko vladal medved. Zato bi ocenil, da je idealen trenutek za nove investicije dolgoročnih vlagateljev. Vsekakor pri investiranju svetujem postopno vlaganje in pomoč strokovne osebe.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju