Ne bodo nam plačali za nakup nafte

Članek slika

Prispevek je bil objavljen v časniku Večer

Trgovine nikoli ne plačajo kupcem, ampak v izrednih situacijah lahko pride tudi do tega, čeprav le v omejenem obsegu. Kar se je zgodilo na naftnem trgu, je velik in do sedaj nepredstavljiv negativni nihaj, saj so cene nekaterih terminskih pogodb padle krepko v negativno območje. Premik je bil tako močan in nepričakovan, da smo začeli vsi analitiki iskati odgovore in špekulirati o vzrokih.

Zahodno teksaška lahka nafta je ključni kazalec stanja ameriške naftne industrije, ki je preživel desetletja boom & bust ciklov, vojne in številne finančne krize, in niti eden od teh dogodkov ni imel podobnega vpliva na trg. Doživeli smo nekaj, kar je bilo do sedaj mogoče le v teoriji, in je vzrok iskati v več dejavnikih, ki so ustvarili pogoje za "popolno nevihto": (1.) neobstoječe povpraševanje zaradi ustavitev gospodarske aktivnosti, (2.) cenovna vojna med največjimi proizvajalkami, (3.) polna skladišča držav porabnic nafte in (4.) mesečni ritmi terminskih pogodb.

Zakaj bi prodajalec plačal kupcu?

Odgovor je odvisen od tipa prodajalca, bom pa poskusil vse skupaj poenostaviti. Nekaterim proizvajalcem je na dolgi rok ceneje plačati ob prodaji nafte, kot pa v celoti ustaviti proizvodnjo ali iskati prostore za shranjevanje pridobljene nafte. Veliko proizvajalcev verjame, da bi popolna zaustavitev vrtine le-to lahko močno poškodovala. Na drugi strani obstajajo tudi trgovci, ki s terminskimi pogodbami trgujejo na tak način, da stavijo na rast ali padec cene in nimajo želje prevzeti fizično nafto s pogodbami na katero trgujejo. Lahko se ujamejo v past ob nenadnem padcu cen in se soočijo z izbiro najema prostora za shranjevanje ali pa prodati pogodbo z izgubo. Polna skladišča in nizko povpraševanje ob visoki proizvodnji nafte, pa so infrastrukturo za shranjevanje nafte v zadnjem času močno podražili. Tako rekoč so prodajalci bili prisiljeni v pokrivanje dela stroškov skladiščenja.

Drži, da sta se Rusija in Savdska Arabija (natančneje OPEC+) uspeli dogovoriti o znižanju proizvodnje, vendar tu govorimo o 10-odstotnem znižanju v prihodnje. Lahko bi tudi rekli, da je do dogovora prišlo prepozno in je bil rez proizvodnje prenizek, saj sta državi v vmesnem času trg preplavili z ogromnimi količinami nafte.

Kaj to pomeni za potrošnike?

Dogajanje, čeprav ga mnogi tudi v Sloveniji označujejo za zelo slabega, ima za potrošnike v državah porabnicah nafte več pozitivnih učinkov, kot pa negativnih. Padec cen gre pričakovati, pa vendar ne bomo plačani za nakup nafte, saj je šlo le za terminske pogodbe nekaj tipov nafte, med tem ko se s samo surovino trenutno trguje po cenah, ki niso v negativnem območju. Večjega padca cen, tako v Sloveniji, kot tudi drugod na črpalkah ne gre pričakovati, saj bodo vlade dogajanje izkoristile za zvišanje trošarin in bodo s tem skrbele za stabilnost cen tudi takrat, ko bodo začele cene naraščati. Kdaj bomo temu priča, je težko reči, saj se potrošnja in nasploh trg ne ozira na dogovore kartela OPEC+ davke ampak na kombinacijo vsega dogajanja v svetu. Nevarnosti pa morda še ni konec, saj bodo svetovna skladišča ob nadaljevanju trenda polna že prihodnji mesec, kar lahko ponovno sproži paniko na trgu zaradi odsotnosti kupcev. Morda bo naslednja na vrsti evropska nafta Brent.

Ne glede na trenutno dogajanje ocenjujem, da vse skupaj predstavlja dobro priložnost za dolgoročne vlagatelje na delniških trgih, saj ustavitev gospodarske aktivnosti ne bo večna, svet se bo postavil na noge in s tem se bo ponovno zvišala tudi poraba nafte. Trenutni padci, iz tega vidika, za vlagatelje predstavljajo dobro vstopno točko, ne razlog za paniko.

Vsi, ki se odločate za vstop na trge ali pa vas trenutno dogajanje skrbi, izkoristite situacijo za posvet s strokovnjaki Vzajemcev. Spoznavni sestanek je brezplačen. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja