Tesla po poti kriptovalut

Članek slika

Verjetno se vsi, ki spremljate gibanje delnice Tesla, strinjate da je delnica v balonu. Strinjajo se tudi raziskovalci iz univerze Harvard, katerih model kaže na več kot 80 odstotno verjetnost padca cene, kot je značilno ob poku balona. 

Če pogledamo gibanje cene delnice, se je vrednost le-te od poletja početverila. Seveda so lahko trgi iracionalni dlje časa, kot imajo vlagatelji denarja. To je tudi razlog za frustracije številnih trgovalcev, ki že zadnja pol leta stavijo na padec cene delnice. 

Če poenostavim razlago modela (ki je sicer veliko bolj kompleksen, kot je poenostavljena razlaga), ta sloni predvsem na gibanju posameznega vrednostnega papirja v zadnjih dveh letih. V kolikor je rast znašala 50 odstotkov, je verjetnost padca 20 odstotna. Pri 100 odstotni rasti je verjetnost padca 53 odstotna. Pri 150 odstotni rasti pa je verjetnost 80 odstotna. Pri rasti, kot smo ji bili priča pri delnici Tesla, model pravi, da je skorajšnji padec zagotovljen. 

Graf: Gibanje cene delnice Tesla v zadnjih 12 mesecih

Vir: Bloomberg.com

Dogajanje okoli Tesla v zadnjih tednih spominja na trg kriptovalut. Rast, ki ji je bilo podjetje priča v zadnjih mesecih pa je po nekaterih modelih še hitrejša od rasti trga kriptovalut na vrhuncu balona. Veliko pove tudi podatek o kazalcu P/E, ki se nahaja okoli vrednosti 86, kar je več kot 4-krat toliko, kot je povprečje celotnega indeksa S&P 500. Tako, kot pri balonu na trgu kriptovalut, bodo privrženci tudi pri tem velikanu vztrajali, da gre za izjemno podjetje, ki bo spremenilo svet. Tega ne morem ne potrditi, ne zanikati, saj se (kot model univerze Harvard) naslanjam le na gibanje cene delnice ter druge kazalce in ne na samo podjetje in njegov poslovni model. Bodimo realni, pri takem gibanju je Tesla na dobri poti, da bo zelo kmalu prevzela celoten svet ... menite, da je to realno? Ali menite, da sledi popravek, kot smo mu bili priča na trgu kriptovalut? 

Razkritje: Avtor v lasti nima delnic Tesla.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne predstavlja priporočila. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja