Z nami do boljših rezultatov

Članek slika

Zatišje in rekordi na trgih kažejo na to, da je sedaj primeren čas, da s pomočjo Vzajemcev pregledate svoj naložbeni portfelj in po potrebi prilagodite njegovo strukturo. Danes nismo več družba, ki je zgolj posrednik finančnih produktov, ampak na trgu uspešno nastopamo z lastnimi produkti, ki predstavljajo pomemben faktor v slovenskem gospodarstvu!

Vsi pogosto slišimo, da je treba portfelj naložb prilagajati in ga imeti pod nadzorom. Na drugi strani pa imamo veliko ljudi, ki temu odločno nasprotuje in zagovarja strategijo kupi in drži. V resnici imajo prav vsi, a brez občasnega prilagajanja portfelja se lahko zelo hitro zgodi, da bo vlagatelj po nepotrebnem izpostavljen tveganju, na katerega ob svoji investiciji ni računal. Za primer lahko vzamemo hipotetičnega vlagatelja, ki je pred 10 leti investiral v razmerju 60:40 (delnice : obveznice). Danes, po 10 letih rasti, bi to razmerje bilo bližje 75:25 v korist delnic in to v trenutku, ko smo na rekordih. To bi povzročilo prevelik odklon od naložbene strategije vlagatelja. Začetna struktura je bila določena glede na vlagateljev odnos do tveganja in glede na potreben znesek za dosego naložbenega cilja.

Preberite tudi: Naložbeno priporočilo malo drugače

Z letnim pregledom se prepričate, da vaš portfelj še vedno sledi začrtani naložbeni strategiji, preprečite prekrivanje naložb, uskladite tveganje z vašim naložbenim profilom in optimizirate razmerje med tveganjem in pričakovanim donosom. Tudi za to vam pomagamo poskrbeti strokovnjaki Vzajemcev.

Zgodba zavajajočega leta 2019

Leto 2019 je bilo eno od boljših za vlagatelje, saj je poleg stabilnosti prineslo visoko rast najpomembnejših delniških indeksov. Slovenski vlagatelji ste tako v lanskem letu ustvarili tudi do 50-odstotno donosnost investiranih sredstev.

Seveda donosnost ne bi bila tako visoka, če upoštevamo paniko na trgih, ki smo ji bili priča decembra leta 2018, ko so trgi v kratkem času zabeležili panične prodaje, ki so dale krila januarski rasti. Čeprav bi lahko leto 2019 tudi z upoštevanjem predhodne korekcije označili za zelo solidno, bi o povprečni 30-odstotni rasti lahko le sanjali.

Preberite tudi: Komentar: Centralne banke niso vsemogočne

Kot zavajajoče bi lahko leto označili tudi zaradi neprestanih nevarnosti za trge na relaciji ZDA - Kitajska, dogajanje okoli Brexita, kazalce o prihajajoči recesiji v ZDA, upadu v avtomobilskem sektorju in skorajšnji recesiji v Nemčiji. Dogodkov, ki bi jih lahko označili za nevarne, je bilo precej. In prav vse smo uspešno prebrodili. Še več, iz njih smo izšli še v boljšem položaju.

Ne smemo se zavajati, da nevarnosti, ki so nam pretile lani, ni več. Še vedno so prisotne, le drugače jih obravnavamo. V primeru nevarnosti pa znova lahko računamo na asistenco centralnih bank, čeprav se na to ne smemo vedno zanašati.

Odločite se za Vzajemce!

Iluzorno je pričakovati, da bo povprečen vlagatelj lahko ujel najvišje in najnižje vrednosti tečajev za izstop / vstop iz sklada. Tega ne zmorejo niti borzniki, svetovalci ali bančniki. Vsaj ne redno. Mogoče pa je v določeni meri slediti finančnim trendom in na temelju (sicer mnogoštevilnih) podatkov in kazalcev strateško usmerjati svoj naložbeni portfelj. Laični vlagatelji v večini primerov nimajo dovolj znanja, časa ali razpoložljivih informacij, da bi lahko v časih visokih nihanj trgov lastno premoženje upravljali tako uspešno, kot to lahko pričakujejo od strokovno usposobljenih naložbenih svetovalcev. Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Ko zbolite, obiščete zdravnika. Ko se vam pokvari avto, obiščete mehanika. Ko morate uredite osebne finance pa morate obiskati finančnega svetovalca. In svetovanje glede naložb ni edina stvar, pri kateri vam lahko pomaga ...

Naročite se na termin z našimi strokovnjaki.

Danes nismo več družba, ki je zgolj posrednik finančnih produktov, ampak na trgu uspešno nastopamo z lastnimi produkti, ki predstavljajo pomemben faktor v slovenskem gospodarstvu!

V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja