Zakaj še niste prodali naložb?

Članek slika

Morda nekoliko nenavaden naslov s strani nekoga, ki zagovarja varčevanje v investicijskih skladih in to tudi javno priporoča ... pa vendar zadnje spremembe davčne zakonodaje pozivajo k pregledu smotrnosti obstoječega varčevanja v standardnih investicijskih skladih.

Razumem razlog, zakaj morajo pravni subjekti plačevati več. Nikakor pa ne razumem, zakaj morajo posamezniki, ki pri investiranju v sklade tvegajo lastni kapital, večji delež dobička plačati državi? Recimo, da bi državi s tem lahko povzročil kakšno tveganje v obliki neplačanih prispevkov ali večanja brezposelnosti…a vsi vemo, da to ne vpliva na to, niti v primeru neuspeha pri investiranju.

Če pogledamo s čisto objektivnega stališča. Vse posameznike, ki so nameravali sredstva iz skladov izplačati tekom prihodnjega leta, je država z zadnjimi spremembami malo da ne prisilila, da sredstva izplačajo predčasno. To morajo storiti do konca leta, saj se jim to zaradi nižje davčne stopnje splača. Spremembe, ki nas zanimajo, so naslednje:

  • v prvih 5 letih držanja vrednostnih papirjev se po novem plača 27,5 odstotka davka na kapitalski dobiček (prej 25 odstotkov),
  • v 5 do 10 let držanja vrednostnih papirjev se po novem plača 20 odstotkov davka na kapitalski dobiček (prej 15 odstotkov),
  • v 10 do 15 let držanja vrednostnih papirjev se po novem plača 15 odstotkov davka na kapitalski dobiček (prej 10 odstotkov),
  • v 15 do 20 let držanja vrednostnih papirjev se po novem plača 10 odstotkov davka na kapitalski dobiček (prej 5 odstotkov),
  • nad 20 let se davka na kapitalski dobiček ne plača.

Drži, da se sprememba davčne lestvice v povprečju izniči že pri približno dvoodstotnem premiku trgov, pa vendar je neugodno, če nam to stori država.

Odgovor na naslovno vprašanje se glasi:

  1. V kolikor boste v roku enega leta potrebovali sredstva, ta izplačajte že pred koncem leta in spremembe na vas ne bodo imele vpliva (glede na časovno komponento že tako ne bi smeli investirati v delnice).
  2. V kolikor sredstev ne nameravate izplačati, se zaradi trenutnih sprememb ne bi smeli sekirati, saj bo vpliv, sploh v luči dolgoročnega varčevanja (čeprav negativen), minimalen.
  3. V kolikor se odločate o vstopu v sklade, to storite s pomočjo certificiranega strokovnjaka, ki bo lahko na podlagi vašega profila vlagatelja, določil če in tudi kateri skladi so za vas primerni.

Pomoč pri končni odločitvi ponujamo tudi strokovnjaki VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. Svoj sestanek z našimi svetovalci si lahko zagotovite z Naročilom svetovalca na podstrani Svetovanje.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja