Drugo mnenje: Prodaj maja in se vrni septembra

Članek slika

Pred poletjem sem svoje naložbe umaknil iz delniškega trga. Menite, da je sedaj primeren trenutek za povratek na delniški trg?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Na finančnih trgih se pogosto govori o koledarskih anomalijah kot so januarski ali halloween efekt, učinek dneva v tednu, učinek prehoda v novi mesec in drugo. Eden bolj znanih rekov, povezanih s koledarskimi anomalijami, pravi: »Maja prodaj in ne vračaj se do Svetega Legerja.« (Sell in May and go away. Don't come back till St. Leger day, angl.). Gre za dan sredi septembra, ko v Veliki Britaniji poteka istoimenska konjska dirka.

Če bi upoštevali to teorijo, bi se že morali vrniti na trg in portfelj izpostaviti delniškim naložbam. Ali je to v tem trenutku priporočljivo, to je druga zgodba. Drži, da bi v preteklosti na tak način ustvarjali malenkost višjo donosnost od splošnega trga. Ampak ta razlika bi v le malo primerih bila tako visoka, da bi upravičila višje transakcijske stroške in davek na dobiček, ki bi ga s tem morali plačati. Večjo korist za portfelj bi storili, če bi tega pustili nedotaknjenega in ga le občasno prilagajali skladno z vašo časovnico varčevanja / investiranja in z upoštevanjem realnih podatkov o stanju svetovnega gospodarstva. In kakšno je trenutno stanje svetovnega gospodarstva? Čeprav še vedno raste, so znaki upočasnjevanja vidni že praktično povsod, zato tudi previdnost ni odveč. V pozitivnem okolju, v kakršnem se nahajamo danes, je namreč tudi poslovanje podjetij pozitivno; ampak kakor so slabši prihodnji obeti posameznega gospodarstva, so prav tako slabši tudi obeti v korporativnem delu obravnavanega gospodarstva.

Svoje dodajo tudi centralne banke, katerih monetarna politika znova postaja ohlapna. FED je že začel zniževati obrestno mero, za ECB pa že nekaj mesecev vemo, da ne ostane drugega kot ponoven zagon odkupa državnih obveznic, ki bi se jim lahko pridružili tudi nakupi podjetniških obveznic in celo delnic. Japonci so medtem v tej fazi že precej let. Vsi z denarjem na bančnih računih boste kaznovani; vsi, ki iščete kredite, pa se lahko veselite. Naša trenutna stava so torej obveznice zaradi pričakovanih odkupov in nižanj obrestnih mer, podcenjene delnice trgov v razvoju zaradi ogromnega dolgoročnega potenciala in, ker je gospodarstvo na dolgi rok edini ustvarjalec premoženja, plemenite kovine za zavarovanje v primeru povišane inflacije ter proti-ciklični sektorji, saj ljudje določene izdelke in storitve potrebujemo ne glede na dogajanje na svetovnih borzah. Tudi nepremičnine so lahko dobra naložba, ampak ne tiste, ki so že drage.

Še najboljši nasvet je, da poskrbite za zelo široko razpršitev; ne le med delnicami ampak tudi med različnimi naložbenimi tipi. V prihajajočem okolju bodo zmagovalci delničarji, lastniki nepremičnin in vlagatelji v plemenite kovine. Izgubljali pa bodo posamezniki z depoziti in pokojninski skladi. Ampak to že veste, saj že vsaj leto dni govorimo, da so obresti na depozite slabe.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja