Dogajanje v Venezueli in v Libiji viša vrednost vaših prihrankov

Dogajanje v Venezueli in v Libiji viša vrednost vaših prihrankov

Tudi, če ste najbolj etična oseba in se tega držite tudi pri varčevanju, ne morete mimo dejstva, da so letos med najbolj donosnimi skladi tisti iz sektorja energetike zaradi geopolitičnih napetosti v svetu. 

Dogajanje v Venezueli in v Libiji seveda ni edini razlog za višje cene nafte in posledično delnic podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in distribucijo tega energenta. Med glavne razloge štejemo tudi nižje kapacitete ter višje povpraševanje, ki je posledica razvoja svetovnega gospodarstva. 

Zadnji večji skok v ceni (WTI na 64,39 dolarja, Brent na 70,93 dolarja) pa bi lahko pripisali dvema dejavnikoma: 

  1. dogajanju v Venezueli, kjer se dva politična pola spopadata za oblast, trpijo pa navadni prebivalci,
  2. dogajanju v Libiji, kjer se prav tako dva pola spopadata za oblast in se pomembna članica kartela OPEC nahaja na robu državljanske vojne. 

Analitiki sicer svarijo, naj vlagatelji ne postanejo preveč optimistični glede rasti cene, saj se z višjo ceno sorazmerno viša tudi proizvodnja obstoječih proizvajalk. In kot smo tudi večkrat v zadnjih letih poudarili v Naložbenem odboru: "Zdi se, da je cena okoli 60 dolarjev za sodček 'sweet spot', ki vsem ustreza."

Vse skupaj se je odrazilo tudi na vzajemcih, ki sredstva vlagateljev investirajo v sektor energetike. V letošnjem letu so skladi iz tega sektorja pridobili med 12 in 19 odstotkov. 

Vir: Vzajemci.com, dne 09.04.2019 ob 09:00

Velja poudariti, da naložbe v te sklade niso primerne za vlagatelje, ki so nenaklonjeni višjemu tveganju, saj gre po navadi za sklade, ki so bolj nihajni od povprečja trga. Še vedno pa je del sredstev smotrno investirati tudi v ta sektor, a za pravo razmerje med delnicami, obveznicami in posameznimi sektorji znotraj različnih naložbenih tipov se obrnite na strokovnjaka. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju