Za nami 10 let borzne rasti. Kaj sedaj?

Za nami 10 let borzne rasti. Kaj sedaj?

V soboto. 9. marca, smo tudi uradno lahko praznovali 10 let od začetka bikovskega trenda, ki po mnogih parametrih velja za najdaljšega v zgodovini. 

Vse se je začelo dne 9.3.2009, ko je ameriški indeks S&P 500 zaključil pri vrednosti 676,53 točk. S tem smo dočakali konec skoraj leto dni dolgega obdobja ekstremnih nihanj tečajev delnic, v katerem so trgi v povprečju padli za več kot 50 odstotkov. 

Investitorji so doživeli enega najboljših deset let v zgodovini ameriških borz. Evforije še ni, kar nas malce pomirja, ampak po taki rasti, bo slej ko prej prišel tudi obrat. Ne govorimo o recesiji (paniki ali depresiji) podobni tisti v 2007-2009, ampak bolj o umiritvi.

Deset let nazaj smo doživeli ekstrem sentimenta investitorjev, nizkih vrednotenj, sprostitve kreditnega cikla in prevelike zadolženosti in izkazalo se je, da bi pravzaprav morali investirati. Danes se na razvitih trgih počasi približujemo nasprotnemu polu. Optimizem investitorjev (samo poglejte zadnje dva meseca), visoka vrednotenja, ponovno zategovanje kreditnega cikla in povišani dolgovi. Strah nas je, nismo pa še panični. Ko se pojavi evforija, nas bo resnično strah. In že sedaj lahko trdimo, da prevelika izpostavljenost že v tem trenutku ni primerna. 

Pregled stanja 

Ameriška lokomotiva vleče naprej. Za nekatere dobro, za druge slabo, vsi pa jih skrbno opazujemo. V nekaj tednih pričakujemo prve poslovne rezultate Q4 2018. Pogovori na relaciji ZDA - Kitajska so se umirili, na relaciji ZDA - Severna Koreja pa so se prekinili. Naslednja odločitev glede obrestnih mer bo sprejeta 20.3.2019, vendar ne pričakujemo dviga obrestnih mer. Lahko, da se zgodi celo nasprotno - znižanje, ki pa je sicer malo verjento (manj kot 3 %).

EU je tam, kjer je. Gospodarstvo še zdaleč ni dovolj močno, da bi bilo sposobno samo preživeti, zato se je ECB na današnjem srečanju odločila o ponovni oživitvi poceni dolgoročnih posojil bankam (TLTRO). Likvidnost bi se zato morala povečati, kar običajno pozitivno vpliva na borzne trge. Z malce sreče pa lahko doživimo tudi znižanje obrestnih mer hipotekarnih posojilih. Od poceni denarja bodo največ imele države, ki niso naredile še nobene reforme - Italija, Španija, itd. Druga fronta, Brexit, še zdalečni zaprta. In slabo kaže, da tudi bo.

Na trgih v razvoju pa je v tem trenutku veliko več potenciala, saj so ti v zadnjih letih precej zaostali za razvitimi trgi in bi lahko rekli, da je verjetnost, da bodo nadoknadili vsaj del tega zaostanka, precejšnja. Ni pa nam všeč stanje v Indiji (razen za mesečne varčevalce), saj visoka vrednotenja, padajoča valuta, bližajoče se volitve in dogajanje v zadnjih letih nas niso prepričali. 

Za Ljubljansko borzo se že malce ponavljamo. Nizka vrednotenja, malo zanimanja (likvidnost), dobre dividende, popucane bilance in poceni denar so vse voda na mlin za Slovenske delnice. V tem trenutku bi lahko celo rekli, da so delnice bistveno boljša izbira kot nepremičnine v Ljubljani.

Pri tečaju EUR / USD pa je zadeva nekoliko bolj zakomplicirana. Čeprav vsi analitiki pričakujemo padec vrednosti ameriškega dolarja, se lahko kaj hitro zgodi, da bo padec doživela tudi skupna evropska valuta, kar lahko tečaj EUR / USD prevesi v smer rasti dolarja napram evru (oz. bolj pravilno manjšega padca dolarja od padca evra). 

Kako naprej? 

Odkrito, glede na trenutne podatke ne pričakujemo konca obdobja rasti, kar pa ne pomeni, da tega ne bomo dočakali. Bik namreč ne umre od starosti, umre zaradi podatkov, ki v trenutku obrnejo sentiment vlagateljev in razkrijejo, da se nahajamo v slabšem okolju, kot smo domnevali. 

Strukture portfelja še vedno ni treba v celoti umikati iz delniških naložb, prilagoditev, v kolikor te v zadnjem letu niste izvedli, pa je smiselna. Uravnotežena struktura med delnicami, obveznicami ter naložbami s fiksnim donosom vam lahko v trenutnem okolju prinese precej več, kot pa samo delnice - miren spanec in zaščito portfelja v primeru nevarnosti. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na info@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju