Moje mnenje: Novih rekordov letos ne bomo videli

Članek slika

Dogajanje na Wall Streetu je od začetka leta vlagatelje navdalo z optimizmom. Gre za zrcalno sliko dogajanja v decembru, ko so trgi bili priča nenavadno hitrim padcem. 

Ameriški indeks S&P 500 je sredino trgovanje zaključil pri 2.753,03 točkah kar je okoli 5 odstotkov manj od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel sredi lanskega leta. Sedaj se postavlja vprašanje, če bomo tudi letos priča novim rekordom na ameriških borzah. Moje osebno mnenje je, da ne. 

Namreč trgi odražajo dogajanje v gospodarstvu; mnogi tudi pravijo, da napovedujejo dogajanje v gospodarstvu čez 6 mesecev. Razlaga je logična: če gre podjetjem dobro, imajo višje dobičke, posledično dajo višje plače, več zaposlujejo, potrošnja se krepi in vse skupaj pozitivno vpliva na gospodarstvo države, v kateri poslujejo. Je pa tudi res, da temu ni vedno tako. V zadnjem desetletju dogajanje na trgih krojijo predvsem centralne banke in se tudi vlagatelji temu primerno odzivajo. Tudi zadnja rast je bila posledica sprememb v napovedani monetarni politiki Fed, ko so končno sporočili, da napovedanih dveh dvigov obrestne mere letos verjetno ne bo. Ameriška centralna banka je do zdaj vedno delovala v prid delniškim trgom in njena ključna prednost je v tem, da je nezmotljiva. V kolikor stvari ne bodo šle po planu, lahko vodilni na nešteto načinov poskrbijo, da se njihove napovedi izpolnijo oz. če bi citiral enega izmed bolj znanih citatov ameriške nadaljevanke The Wire: "The game is rigged".

Vendar spodbujanje rasti delniškega trga je lahko omejeno do mere, dokler ta ne pokaže znakov pregrevanja. V luči ohlajanja svetovnega gospodarstva ter slabših poslovnih rezultatov podjetij lahko govorimo ravno o tem - prvih znakih pregrevanja. Pomemben dejavnik je tudi dogajanje na relaciji ZDA - Kitajska. Tudi, če bodo sklenjeni vsi dogovori, bodo ti hitro všteti v tečaje delnic in tudi korporacije, ki trenutno poslujejo s Kitajci, bodo potrebovale še kar nekaj časa, da se temu ustrezno prilagodijo. Namreč škoda je že bila storjena. 

Četudi ste optimistični glede borznega dogajanja (ste bili tudi decembra?), ne pozabite dejstva, da je za nami 10 let borzne rasti. Ne pozabite tudi, da so napetosti med Kitajsko in ZDA še vedno prisotne. Ne pozabite, da Trump še vedno izkorišča Twitter za svoja pogajanja in da so težave, ki so bile prisotne pred enim mesecem, ostale večinoma nespremenjene. Prav tako je vedno bližje tudi Brexit, evropskim bankam pa tudi še ni uspelo počistiti svojih bilanc. 

Sam vztrajam pri trditvi, da povprečni vlagatelj v trenutnem okolju ne sme imeti več kot 30 odstotkov celotnega portfelja v tržnih delnicah. Zadnjo rast, v kolikor ste bili decembra v skrbeh, pa bi morali izkoristiti za unovčevanje dobičkov. Če se oprem na lastno mnenje, da novim rekordom na borzah ne bomo priča, bi to pomenilo, da obstaja potencial za rast v višini 5 odstotkov. Na drugi strani pa je potencial za padec veliko večji. Zato ocenjujem, da je trenutek za zavarovanje dobičkov pravi. 

Zapisano seveda ne pomeni, da se bo vse skupaj zgodilo točno tako. In tudi v primeru realizacije napovedi bodo priložnosti na trgih še vedno prisotne, le pri izboru bo potrebno biti veliko bolj previden. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno tudi podjetja VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja