Slab spomin borznih vlagateljev

Članek slika

Le dobra dva tedna rasti sta bila potrebna, da so vlagatelji pozabili na decembrsko dogajanje na kapitalskih trgih.

Drži, od božičnih padcev do danes so trgi pridobili približno 10 odstotkov (glede na ameriški indeks S&P 500). Kaj pa, če je nad nami le oko nevihte? Osebno sicer menim, da je stanje na trgih dovolj dobro in da bomo letošnje leto končali pozitivno oz. vsekakor bolje, kot leto 2018. Dejstvo pa ostaja, da je 10-odstotna rast v zadnjih tednih, ob praktično nespremenjenih podatkih, verjetno bila premočna in prehitra. V normalnih okoliščinah bi moral slediti popravek cen navzdol, šele potem pa nadaljevanje rasti.

Četudi ste optimistični glede borznega dogajanja (ste bili tudi decembra?), ne pozabite dejstva, da je za nami 10 let borzne rasti. Ne pozabite tudi, da so napetosti med Kitajsko in ZDA še vedno iste. Ne pozabite, da Trump še vedno izkorišča Twitter za svoja pogajanja in da so težave, ki so bile prisotne pred enim mesecem, ostale večinoma nespremenjene.

Sam vztrajam pri trditvi, da povprečni vlagatelj v trenutnem okolju ne sme imeti več kot 30 odstotkov celotnega naložbenega portfelja v tržnih delnicah. Dodatne donose je v tem trenutku bolj smotrno iskati v naložbah s fiksnim donosom - četudi gre za depozite, čeprav ti v trenutnem okolju ne pokrivajo niti inflacije. Vzemimo za primer hipotetično krizo, pri kateri tečaji borznih trgov padejo za 50 odstotkov. Kako bi se to odrazilo na vašem portfelju v primeru predlagane delniške izpostavitve? V višini 15 odstotkov. Kaj pa če vam preostalih 70 odstotkov portfelja prinese 3 odstotno donosnost ali celo višjo? Vse to bi seveda potencialni padec vašega naložbenega portfelja dodatno ublažilo. Torej bi tudi v primeru finančne krize doživeli padec, a nikakor v višini 50 odstotkov, ampak v višini okoli 12 odstotkov. Verjetno pa bi že v naslednjem letu nadoknadili vse padce in prišli v zeleno. Kdo od vas, ki ste preživeli zadnjo krizo, bi se tega branil?

Kar želim povedati, je to da morate stremeti k stabilnosti in naj vas pohlep ne zavede. Nekaj tednov rasti še ne pomeni, da smo iz najhujšega. Visoka nihanja so znova postala del vsakdana za vlagatelje v delnice in v kolikor je vaša izpostavitev delniškim naložbam previsoka, se lahko hitro znajdete na napačni strani palice. Poskrbite za pravilno strukturo vaših portfeljev!

Zato vas na tem mestu še enkrat pozivam, da izkoristite trenutno akcijo, ki smo jo zaradi dogajanja na trgih podaljšali do konca januarja. Ker so redna spremljava portfelja, pravočasne informacije in prava usmeritev najboljša pot do uspeha mislimo, da je to nekaj, kar potrebuje vsak vlagatelj. Verjemite, s pravilno izbiro naložb znotraj portfelja lahko tudi v kriznih časih izkoristite trg in svoj portfelj dvignete v zelene številke! Strokovna ekipa Vzajemcev vam v tokratni akciji poda predlog za prilagoditev, s katerim si lahko pomagate pri dosegu ciljev in poskrbite, da bo vaše premoženje raslo tudi v takšnih okoljih, v kakršnem se nahajamo danes. In ne pozabite; oceno portfelja ter predlog za prilagoditev vam bo Naložbeni odbor Vzajemcev tokrat podal brezplačno.

Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov [email protected].

Pri tem vas naprošamo, da v mailu navedete:

  • Vase ime in priimek,
  • email in telefon za morebitna dodatna pojasnila,
  • sestavo portfelja po posameznih naložbah,
  • ročnost (obdobje vlaganja),
  • zastavljene naložbene cilje (končni znesek, višina morebitne rente,..itd).

Odgovor boste prejeli najkasneje v dveh delovnih dneh. Za posredovane podatke velja najvišja stopnja diskretnosti. *Akcija velja le za tiste bralce, ki znotraj VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. še nimajo svojega skrbnika.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja