Monitor 2018 - najslabše leto po finančni krizi

Monitor 2018 - najslabše leto po finančni krizi

Če so borzni indeksi še leta 2017 skoraj vsak teden podirali rekorde, je leto 2018 poskrbelo za to, da nam je razkrilo drugo plat investiranja na delniške trge. 

Kdo bi si še pred 5 leti upal napovedati, da bodo objave na Twitterju krojile dogajanje na pomembnejših svetovnih borzah in vplivale na vrednost podjetij, skupna tržna kapitalizacija katerih znaša več tisoč milijard ameriških dolarjev? 

Zaradi dogajanja, ki smo mu trenutno priča na kapitalskih trgih, akcijo, v kateri vam ponujamo strokovni pregled, podaljšujemo do konca januarja 2019! Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov nasvet@vzajemci.com.

Leto 2018 bomo zapisali kot najmanj donosno leto po zadnji finančni krizi. Zato tudi ni nenavadno, da lahko v finančnih medijih prebiramo špekulacije o začetku nove finančne krize. Čeprav ocenjujemo, da je o tej govoriti še prezgodaj, je potrebno biti veliko bolj previden. Kot sem že zapisal pred približno enim letom: "Verjetnost, da bo nihajnost vztrajala na zgodovinsko nizki ravni še eno leto je precej nizka. Naivni bi bili, če bi to pričakovali. Če se nihajnost vrne, obstaja precejšnja verjetnost, da jo bo poganjalo dogajanje na obvezniških trgih, v kolikor bodo centralne banke monetarno politiko zategovale hitreje od trenutnih pričakovanj trgov." Predvidevanja so se dokaj hitro uresničila in smo že februarja dočakali prvo korekcijo. Po umiritvi razmer sredi poletja, smo jeseni dočakali še drugo korekcijo v manj kot enem letu in se dogajanje vse do konca leta ni umirilo. Olja na ogenj pa je dodatno prilival ameriški predsednik Donald Trump s svojim tvitanjem. 

Leto 2018 prineslo streznitev

Leto 2018 predstavlja pomembno spremembo v investicijskem okolju, saj strategija »buy and hold« ni več pila vode. Eden glavnih razlogov je psihologija vlagateljev, ki je bila zaradi nadpovprečno visoke nihajnosti trgov konkretno načeta. Kako pa so se odrezali trgi in kaj se je dogajalo s sredstvi vlagateljev v vzajemnih skladih? Ne preveč dobro, saj je velika večina sektorjev beležila padec vrednosti. Padec je bil še toliko bolj boleč, saj so vlagatelji, po izjemnem letu 2017, pričakovali nadaljevanje rasti. 

Najslabše so se odrezali delniški skladi. Izstopata predvsem Turčija in Japonska. Med najbolj donosnimi pa so se znašli vzajemci, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja Zdravstvo in tisti, ki večji del sredstev investirajo v slovenske delnice. 

Tabela: 5 najbolj in najmanj donosnih skladov v zadnjih 12 mesecih

*podatki zbrani iz baze Vzajemci.com, dne 3.1.2019 ob 13:00

Med panožno usmerjenimi skladi so izstopali predvsem tisti iz sektorja javnih dobrin in zdravstva. Najslabše pa so jo odnesli skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin in industrije. 

Tabela: Pregled sprememb po posameznih sektorjih

*podatki zbrani iz baze Vzajemci.com, dne 3.1.2019 ob 13:00. Sprememba je izračunana na podlagi aritmetične sredine vseh sprememb znotraj posamezne skupine. 

Tabela: Pregled sprememb po regijah in tipih skladov

*podatki zbrani iz baze Vzajemci.com, dne 3.1.2019 ob 13:00. Sprememba je izračunana na podlagi aritmetične sredine vseh sprememb znotraj posamezne skupine. 

Časi "buy and hold" strategije so za nami

Prepričan sem, da vsi pogrešamo leto 2017, a žal se moramo osredotočiti na trenutno dogajanje. Ne glede na korekcijo, v kateri se še vedno nahajamo, je potencial na trgih še prisoten. Nikakor pa dogajanje ni primerno za tiste s slabšimi živci. In v kolikor vaš naložbeni portfelj še ni prilagojen trenutnemu stanju in dogajanju na trgih, s tem nikar ne odlašajte. 

Vsak si želi portfelj, katerega ne bi rabili nikoli prilagajati, a to je nemogoče. Najboljši približek temu je vnaprejšnja določitev razmerij med posameznimi naložbenimi tipi, nato pa enkrat letno poskrbeti za prilagoditev v smeri izravnave začetne sestave. Zelo dobra opcija je določitev, kako visok padec je za vas še sprejemljiv oz. kako visok padec ne bo pustil trajnih posledic in temu primerno prilagoditi portfelj. V kolikor ste naklonjeni tveganju, povečajte delež delnic. V kolikor bi radi zavarovali trenutni portfelj, povečajte delež naložb s fiksnim donosom. Nikakor pa tega ne počnite na lastno roko in se raje poslužujte priporočil strokovnjakov. 

Zato vas na tem mestu še enkrat pozivam, da izkoristite trenutno akcijo, ki smo jo zaradi dogajanja na trgih podaljšali do konca januarja. Ker so redna spremljava portfelja, pravočasne informacije in prava usmeritev najboljša pot do uspeha mislimo, da je to nekaj, kar potrebuje vsak vlagatelj. Verjemite, s pravilno izbiro naložb znotraj portfelja lahko tudi v kriznih časih izkoristite trg in svoj portfelj dvignete v zelene številke! Strokovna ekipa Vzajemcev vam v tokratni akciji poda predlog za prilagoditev, s katerim si lahko pomagate pri dosegu ciljev in poskrbite, da bo vaše premoženje raslo tudi v takšnih okoljih, v kakršnem se nahajamo danes. In ne pozabite; oceno portfelja ter predlog za prilagoditev vam bo Naložbeni odbor Vzajemcev tokrat podal brezplačno.

Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov nasvet@vzajemci.com.

Pri tem vas naprošamo, da v mailu navedete:

  • Vase ime in priimek,
  • email in telefon za morebitna dodatna pojasnila,
  • sestavo portfelja po posameznih naložbah,
  • ročnost (obdobje vlaganja),
  • zastavljene naložbene cilje (končni znesek, višina morebitne rente,..itd).

Odgovor boste prejeli najkasneje v dveh delovnih dneh. Za posredovane podatke velja najvišja stopnja diskretnosti. *Akcija velja le za tiste bralce, ki znotraj VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. še nimajo svojega skrbnika.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju