Zakaj ne bi preprosto žrtvovali Twitter?

Članek slika

Predstavljajte si scenarij, ko v neki točki oseba samo z enim tvitom izbriše iz kapitalskih trgov več denarja, kot znaša tržna kapitalizacija celotnega Twitterja. Ravno to se je (znova) zgodilo na božični večer. 

Naslov se navezuje na zadnji podcast, v katerem sva se z Davidom Vegljem med drugim pogovarjala o možnih prihodnjih scenarijih. Kot sem v eni točki omenil: "Ko Trump ne bo več predsednik, bo Twitter propadel." Prišla sva tudi do ugotovitve, da ni vprašanje če ampak kdaj bo Trump znova poskrbel za padce na trgih, ko bo znova začel pisati "neumnosti". Ravno do tega je prišlo na božični večer, po tem ko je Trump znova posegel v neodvisnost ameriške centralne banke ter zapisal, da je "centralna banka edini problem" ameriškega gospodarstva. Zabeležili smo najslabše božično trgovanje v zgodovini, ameriški indeks S&P 500 pa je s tem padcem tudi uradno zašel v območje, v katerem lahko že govorimo o medvedjem trendu (torej padec za več kot 20 odstotkov od najvišje vrednosti). 

Zakaj je to pomembno? V kolikor v kratkem ne zapustimo območja, v katerem lahko govorimo, da gre za medvedji trend, nas čaka daljše obdobje okrevanja. Še vedno sicer ni potrditve trenda, ali gre za medvedji trend ali le korekcijo, a bomo kmalu ugotovili, kje smo. Korekcije (če se opremo na ameriški trg) so do sedaj v povprečju trajale 4 mesece, še 4 mesece pa so indeksi v povprečju potrebovali za okrevanje. Medvedji trendi so v povprečju trajali 13,2 mesecev, indeksi pa so nato potrebovali še 22 mesecev, da so zrasli do prejšnjih najvišjih vrednosti. Povprečni padec indeksov je med korekcijami dosegel 13, med medvedjimi trendi pa 30 odstotkov. 

Trump je le z enim tvitom iz trga izbrisal več denarja, kot znaša tržna kapitalizacija Twitterja.

Čeprav se Trump zelo pogosto obnaša kot razvajen otrok, je treba priznati, da zna sklepati dobre posle. To je že prevečkrat pokazal, da bi v to sploh dvomili. Ampak izjave, s katerimi 'razveseljuje' sledilce na Twitterju, so pogosto pretirane. Temu pritrjuje tudi gibanje trgov, ki v zadnjem času sledi njegovim tvitom. Tudi algoritmi, ki so bili ustvarjeni ravno za spremljanje njegovih izjav, na podlagi katerih avtomatsko trgujejo, govorijo v prid temu, da Trump preprosto zlorablja socialno platformo. Dober primer je eden zadnjih tvitov, s katerim je ameriški predsednik iz trgov izbrisal več kapitala, kot znaša celotna tržna kapitalizacija Twitterja. 

Kaj se bo dogajalo v prihodnje, je v tem trenutku nemogoče napovedati, saj se nahajamo na razpotju. Zatorej bi priporočil več previdnosti. V kolikor smo že dosegli dno korekcije, bodo trenutni nivoji predstavljali dobro točko za vstop. V kolikor pa dočakamo potrditev medvedjega trenda, lahko sledi dodaten padec v višini okoli 10 odstotkov. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi uredništva. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja