Drugo mnenje: Se 'nemški medved' seli v Slovenijo?

Drugo mnenje: Se 'nemški medved' seli v Slovenijo?

Večina borz po svetu se v letu 2018 nahaja v rdečih številkah. Ali bo to vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo? Lahko padec pričakujemo tudi pri nas?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Za vlagatelje, prisotne na najbolj prizadetih trgih, ima dogajanje grenak priokus in zbuja veliko skrbi. Negotovosti so v letošnjem letu poskrbele že za drugo korekcijo na pomembnejših borzah. V relativno kratkem času smo videli tako nove rekorde, kot tudi padce za več kot 20 odstotkov. Špekulacije o medvedjem trendu in širšem vplivu je zato na mestu. Pri "medvedu" govorimo o padcu za več kot 20 odstotkov od najvišjih vrednosti, doseženih pred tem. Če pogledamo pomembnejše borze za vlagatelje, jih je 14 že preseglo mejo korekcije, torej padec za vsaj 10 odstotkov. Od teh 14-ih lahko pri 5-ih, ki predstavljajo različne države, govorimo tudi o medvedjem trendu: Kitajska (Shanghai Composite, Hang Seng), Nemčija (DAX), Italija (FTSE MIB), Mehika (IPC) in Južna Koreja (KOSPI).

Tudi medvedji trend, tako kot gospodarska recesija, se lahko širi po svetu. Lahko rečemo, da je strah upravičen, saj živimo v sistemu, v katerem se vse prepleta in lahko "okužba" enega trga vpliva na razpoloženje drugje. Slovenski vlagatelji naj bodo v tem trenutku pozorni predvsem na dogajanje v Nemčiji in Italiji zaradi pomembnih gospodarske vezi s slovenskim gospodarstvom. Na evropsko gospodarstvo pa vpliva tudi dogajanje na Kitajskem, saj je Kitajska ena večjih trgovinskih partneric Evrope.

Nemški indeks DAX, ki ga sestavlja 30 delnic najpomembnejših nemških podjetij, je v padajočem trendu že vse od januarja. Največji vpliv na indeks so imele negotovosti glede svetovne trgovine in upočasnjevanja gospodarske rasti. Glede na podatke FactSet Research Systems, podjetja znotraj nemškega borznega indeksa skupno ustvarijo kar 80 odstotkov vseh svojih prihodkov zunaj Nemčije. Dogajanje okoli trgovinske vojne in besedni spopadi med Trumpom in kitajskimi predstavniki so posledično za Nemčijo še toliko bolj pomembni. Pri bolj podrobnem pregledu lahko tudi ugotovimo, da samo nemška avtomobilska industrija predstavlja kar 7,7 odstotkov celotnega BDP. Vse, kar lahko negativno vpliv na kitajsko gospodarstvo bo posledično predstavljalo dodaten pritisk tudi za evropsko gospodarstvo.

Dogajanje v Italiji lahko negativno vpliva na celotno evropsko gospodarstvo, v kolikor težave znotraj italijanskega bančnega sistema ne bodo razrešene.

Napovedovanje prihodnosti in vpliva na slovenske varčevalce je lahko zelo nehvaležno delo, saj je trenutno na trgih preveč neznank, ki lahko vplivajo na prihodnje dogajanje. Previdnost vsekakor ni odveč. Priporočam, da preventivno poskrbite za bolj varno strukturo vašega naložbenega portfelja in se izognete kratkoročnim špekulacijam.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju