Izkoristite korekcijo

Izkoristite korekcijo

Mnogi bralci ste mi v zadnjih tednih pisali, zakaj še naprej govorim o bikovskem trgu, če smo na trgih priča padcem. Številni ste tudi izpostavili, da ste v letošnjem letu, realno gledano, ustvarili negativno donosnost.

Dejstvo je, da se nahajamo sredi že druge korekcije znotraj enega leta. Le nekaj mesecev po koncu prve, ki se je začela februarja, smo oktobra doživeli že novo. In ni čudno, da spremljanje gibanja sredstev, investiranih v standardnih vzajemcih, povzroča nemalo skrbi.

Ste izkoristili zadnjo korekcijo?

Letos spomladi sem pisal, da je korekcijo smotrno izkoristiti in obrniti padce sebi v prid. Vlagatelji, ki ste to storili, ste lahko še danes, po vseh padcih, ki smo jim bili priča v zadnjih 6 tednih, precej zadovoljni. Tudi po 10 odstotni korekciji se najbolj priljubljeni globalni delniški vzajemci nahajajo v zelenem.

Tabela: Sprememba od 1.03.2018 do 15.11.2018

Vir: Vzajemci.com, lastni izračuni

Zakaj torej ne bi izkoristili tudi trenutne korekcije? Gledano objektivno, je verjetnost za recesijo v prihodnjih 12 mesecih izjemno nizka. Tudi zadnja sezona objav poslovnih rezultatov v ZDA je pokazala, da so dobički podjetij še vedno nad pričakovanji, čeprav so prihodnji obeti že nižji. Tudi tečaji na razvitih trgih, kot kaže, so dosegli podporni nivo, katerega bodo le stežka prebili.

In če se poslužujemo osnovnega pravila za sestavo portfelja, da naj osrednji del sestavljajo fleksibilni skladi, dodatno varovalko pa predstavljajo alternativne naložbe s fiksnim donosom, bi letošnje leto zaključili krepko nad splošnim trgom.

Pomembno je, da pred vsako investicijo odklopite čustva in se tega lotite racionalno. Pridobite vse potrebne podatke, posvetujte se s strokovnjakom, ki mu zaupate in se šele nato odločite, kako visok delež in katere naložbe boste dodajali na poti do končne strukture vašega portfelja. Vsekakor bi se jaz osebno ognil ozko razpršeni strukturi portfelja in previsoki izpostavljenosti tržnim delnicam.

Za prilagoditev strukture znotraj vzajemnih skladov se lahko poslužujete tudi akcij, ki jih ponudniki trenutno imajo na trgih. Pri ALTA Skladi lahko k tem pristopite brez plačila vstopnih stroškov, pri Infond vam priznajo oprostitev plačila 50% vstopnih stroškov, KD Skladi pa imajo precej ugodno lestvico padajočih stroškov. Pri delu alternativnih naložb in naložb s fiksnim donosom pa se obvezno posvetujte s strokovnjakom in se tega ne lotevajte na lastno pest.

Pri sestavi ustrezne strukture naložb vam lahko pomagajo strokovnjaki Vzajemci Skupine. Svoj termin si lahko zagotovite z naročilom termina na podstrani Svetovanje.

Prispevek je informativne narave in ne predstavlja priporočila za nakup. Prispevek izraža mnenje avtorja in ne nujno, da tudi družbe VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju