Mobius: Unikaten trenutek za naložbe na trgih v razvoju

Članek slika

Na svetu bi težko našli vlagatelja na delniških trgih, ki ne bi poznal legendarnega Marka Mobiusa, dolgoletnega vodilnega moža Franklin Templeton, skladi katerih se med drugim tržijo tudi v Sloveniji. 

Mark Mobius je najbolj znan po svojem dolgoročnem sodelovanju - od 1987 do 2018 - s Templeton Funds, pozneje Franklin Templeton Funds. Bil je tudi eden izmed pionirjev pri investiranju v države v razvoju. Leta 1987 ga je najel še bolj legendaren Sir John Templeton. Čeprav se je pred kratkim, po več kot treh desetletjih izjemno uspešnega delovanja, umaknil iz oči javnosti, je še vedno dejaven. 

"Vrednotenja najbolj ugodna v desetletjih"

"V moji 30 letni investicijski karieri sem se naučil, da trgi v razvoju nihajo med evforijo in pretiranim pesimizmom. Kar je na teh trgih najbolj pomembno, je poznavanje fundamentov. Trenutna korekcija je odprla veliko razburljivih priložnosti," je zapisal Mobius, ki pravi da je trenutno stanje unikatno v zadnjih desetletjih. 

In res, prihodnji kazalec P/E pri trgih v razvoju znaša 11,4 - nižje kot leta 2009 in leta 2007 in veliko nižje od ravni, kateri smo bili priča v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Tako obstaja velika verjetnost, da je na trgih prisotnih kar nekaj podjetij, ki jih trenutne skrbi ne zadevajo, a je njihova cena krepko pod pravično. 

Drži, da se v zadnjem času vedno bolj izpostavlja zadolženost razvijajočih se trgov. Pri opozorilu pa moramo upoštevati, da niso vse države močno zadolžene in tudi dejstvo, da je zadolženost, gledano racionalno, nižja kot v preteklih krizah na teh trgih. Prav tako poteka tranzicija teh trgov iz izvozno usmerjenih napram proizvodno usmerjenih gospodarstev, ki lahko vzdržujejo domači trg. 

V Sloveniji se trži 51 skladov, ki spadajo v kategorijo delniški trgi v razvoju. Kateri je za vas najbolj primeren, povprašajte svojega osebnega finančnega svetovalca pri VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. V kolikor tega še nimate, uporabite obrazec na podstrani Svetovanje

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja