Intervju: Kaj se bo dogajalo z valutnim križem EUR / USD?

Intervju: Kaj se bo dogajalo z valutnim križem EUR / USD?

Ameriški dolar je letos končno nadoknadil tisto, kar je večina analitikov napovedovala že v lanskem letu. A sedaj se zdi, da se je tečaj EUR / USD ustalil v razponu 1,15 - 1,20 dolarja. Izjema je le dogajanje na relaciji ZDA : Turčija, ki je med drugim vplivala tudi na tečaj EUR / USD in tega spravila na 1,13.

Kakšen je vaš kratkoročni in kakšen dolgoročni pogled na valutni križ EUR / USD? To smo vprašali slovenske upravljavce investicijskih skladov.

Damjan Kovačič, KBM Infond: "Z vašo trditvijo se ne morem strinjati. V začetku leta je namreč večina analitikov in špekulantov pričakovala nadaljevanje oziroma rast tečaja evra oziroma padanje dolarja. Vmes je prišlo do velikega preobrata, ker so se devizni špekulanti množično znašli na napačni strani, kar je bil eden od glavnih katalizatorjev za močnejši preobrat na valutnih trgih.

Evro se nahaja pri tečaju 1,15 USD po pariteti kupne moči v dokaj nevtralnem razmerju do ameriškega dolarja, ki pa v zadnjih mesecih pridobiva na moči zaradi visoke razlike v pričakovanih dolgoročnih obrestnih merah in privilegiranega položaja ZDA v svetovni trgovini.

Posledično bi lahko na srednji rok, v treh do šestih mesecih, tečaj evra lahko še nekoliko zdrsnil, in sicer za slabih pet odstotkov na povprečno okoli 1,10 dolarja. Če bo padec evra spremljal močan moment trenda ob nadaljnjem zaostrovanju trgovinskih sporov, pa ne izključujem niti morebitnega padca pod 1,10 dolarja, kar pa se mi zdi v tem trenutku manj verjeten scenarij."

Sašo Ivanović, Triglav Skladi: "Kratkoročno ob geopolitičnih zdrahah dolar predstavlja neko varnost, zato bo vztrajal na podobnih nivojih. Gibanje ključne obrestne mere v ZDA je predvidljivo in ne vpliva na krepitev dolarja. Na daljši rok mislim, da bodo presenečenja prihajala od drugod in da bo dolar izgubljal."

Analitiki ALTA Skladi: "Da kratkoročno smo mnenja, da bi se moral gibati v razponu med 1,15 do 1,20 dolarja za evro in ne vidimo bistveni premik evra izven tega razpona. Še posebej ker se pričakuje boljše makroekonomske podatke v ZDA kot v Evropi, hkrati pa ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da je sezona objave rezultatov podjetij v ZDA veliko boljša kot v Evropi, zato se bo tudi večji del denarja selil v ZDA in iz tega vidika lahko pričakujemo razmerje EUR/USD na omenjenem nivoju. Razmerje v prid močnejšemu dolarju bi se zgodilo le v primeru stopnjevanja trgovinske vojne. A smo tudi tu videli, da so zaostrovanja v trgovinski vojni le retorika in napenjanje mišic ter izhodišča za nadaljnja pogajanja in da se bodo razmere slej kot prej umirile. Dolgoročnejše pa vidimo šibkejši dolar in močnejši evro. Rast evra bi se lahko pričel konec leta 2018 ali pa v začetku 2019 ko bo ECB prenehala s kvantitativnim sproščanjem oz. z nakupi državnih obveznic in bi se trg že malo pripravljal na dvige obrestnih mer tudi v Evropi."

Marko Bombač, NLB Skladi: "Po našem mnenju je danes vrednost evra podcenjena, zato v prihodnjih 10 letih pričakujemo rast tečaja EUR/USD proti 1,5. Kljub temu smo za letošnje leto napovedali tečaj EUR/USD na nivoju s konca 2017, torej okrog 1,17. Temu v prid govori prvič, stopnjevanje Trumpovega protekcionizma, saj nižji obseg mednarodne trgovine manj negativno vpliva ravno na ameriško, relativno zaprto gospodarstvo, in drugič, obsežne fiskalne spodbude ameriške vlade, zaradi česar bo Fed ob pregrevanju gospodarstva in krepitvi inflacijskih pritiskov nadaljeval z dvigi obrestne mere."

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju