»V tem tednu pozornost na Fed, ECB in srečanju Trump - Kim Jong Un«

Članek slika

Smer gibanja pomembnejših svetovnih borz bodo narekovali vodilni pri Fed, ECB ter dogajanje na srečanju med ameriškim ter severnokorejskim predsednikom. 

Biki so že skoraj pozabili vse napetosti, ki so na trgu vladale zaradi "trgovinske vojne", katero bi skoraj sprožil Donald Trump. V nadaljevanju bo pozornost usmerjena na zelo pomembna srečanja vodilnih pri ameriškem Federal Reserve (Fed) ter pri Evropski centralni banki (ECB). Veliko pozornosti pa bo poželo zgodovinsko srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa ter severnokorejskega predsednika Kim Jong Una. 

Kar se tiče Fed, trgi so skoraj enotni, da bo ključna obrestna mera zvišana za 0,25 odstotne točke. To ne bo presenečenje, a veliko pozornosti bo namenjene samemu srečanju ter namigih glede prihodnje monetarne politike. Bolj pomembno, sploh za evrske vlagatelje, bo četrtkovo zasedanje ECB. Kakršnihkoli sprememb v monetarni politiki se ne pričakuje, a naj bi se ECB končno zjasnil glede planov zategovanja monetarne politike ter ustavitve programa odkupovanja obveznic. 

Kaj bi lahko vplivalo na trge? Definitivno bi večji vpliv lahko imel Fed, saj bi se dogajanje na ameriških borzah prelilo na vse kontinente. V kolikor bo Fed napovedal, da se bo držal načrta treh dvigov v letošnjem letu, to ne bi smelo premakniti trgov. V primeru napovedi ali pa vsaj špekulacij o dodatnem dvigu, bi se lahko številni vlagatelji prestrašili, da bo tempo prehiter in bo to škodovalo ameriškemu gospodarstvu. 

Pri ECB pa bi kakršenkoli odmik od pričakovanj trgov pomenil znak za zaskrbljenost, kar še nikoli ni imelo pozitivnega vpliva na trge. V kolikor bodo vodilni zaradi dogajanja okoli Italije zavlačevali s predstavitvijo načrta ukinitve QE, lahko pričakujemo kratkoročne padce. 

Kdo ima večjega? 

Burno dogajanje se pričakuje tudi na geopolitičnem parketu, saj se bosta dva največja ega v svetovni politiki udeležila zgodovinskega srečanja. Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski predsednik Kim Jong Un se bosta sestala v Singapurju. Če so vlagatelji pretekle pogovore obeh voditeljev skozi različne medijske kanale ignorirali, bodo direktni pogovori glede jedrskega programa tokrat v središču pozornosti. Težko je predvideti kaj se bo zgodilo, a ima srečanje lahko velik vpliv na dogajanje v svetu. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja