Nafta dražja za več kot tri odstotke

Članek slika

Tekom včerajšnjega dneva je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da se bodo ZDA umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom ter obnovile sankcije. Cene nafte so že poskočile; če se bo to preneslo tudi na energetske vzajemce, bomo videli v prihodnjih dneh.

Čeprav analitiki menijo, da bo ta poteza ponudbo na trgu znižala le za okoli 500 tisoč sodčkov nafte dnevno (razliko naj bi nadomestile tako ZDA, kot OPEC), bi lahko poteza cene nafte pognala navzgor tudi za več kot 10 odstotkov. 

Preberite tudi: Vloga gospodarskega cikla pri sektorskem investiranju

In v današnjem trgovanju smo priča ravno temu, saj so se cene nafte zvišale za več kot 3 odstotke. Še na višjo rast za evrske vlagatelje pa vpliva rast ameriškega dolarja, saj se tečaj EUR / USD bliža meji 1,18. Če se bo ta rast prenesla tudi na delnice podjetij, ki jih imajo energetski vzajemci v svojih portfeljih, je težko reči, a glede na pretekle dogodke lahko sklepamo, da obstaja višja verjetnost pozitivne korelacije. 

Če pogledamo april, je bil ta izjemen mesec za energetske sklade. Najdonosnejši sklad meseca je bil Infond Energy, ki je v le 30 dneh vlagateljem prinesel 11,86 odstotka. Tudi ostali energetski skladi so beležili pozitivne rezultate. Rast se nadaljuje tudi v maju, čeprav ne tako močna, kot pretekli mesec. 

Seznam vzajemcev iz sektorja Energetika ter Surovine in materiali si lahko ogledate s klikom na Sektorji v Pregledu trga. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja