Vlagatelji v energetske vzajemce aprila z izjemno rastjo

Članek slika

April je bil izjemen mesec za vlagatelje v energetske in surovinske sklade. Dogajanje v zvezi z Iranom pa bi lahko to rast še okrepilo. 

Če pogledamo april, je bil ta izjemen mesec za energetske sklade. Najdonosnejši sklad meseca je bil Infond Energy, ki je v le 30 dneh vlagateljem prinesel 11,86 odstotka. Tudi ostali energetski skladi so beležili pozitivne rezultate. Rast se nadaljuje tudi v maju, čeprav ne tako močna, kot pretekli mesec. 

Glavni razlog za rast gre iskati predvsem v rasti cen nafte ter posledično vrednosti delnic naftnih družb. Dodatno spodbudo lahko pripišemo rasti ameriškega dolarja, ki je napram evru (končno) pridobil dobre 4 odstotke. 

Tabela: TOP 10 skladov meseca aprila (v %)

Vir: Vzajemci.com

V roku nekaj dni bo ameriški predsednik Donald Trump odločal o jedrskem sporazumu z Iranom, ki je bil sklenjen leta 2015. ZDA so takrat z Irana snele sankcije. Spomnimo, Donald Trump je pred časom izjavil, da je ta sporazum ena večjih napak Obamove administracije. Naftni trg zato previdno čaka odločitev ameriškega predsednika in kakršnakoli negotovost - ali prestavitev odločitve ali pa izstop iz sporazuma - bi lahko cene nafte dvignila še višje. Analitiki menijo, da bi lahko izstop iz sporazuma cene nafte dvignil za med 5 in 10 dolarjev za sodček. Če se bo ta rast prenesla tudi na delnice podjetij, ki jih imajo energetski vzajemci v svojih portfeljih, je težko reči, a glede na pretekle dogodke lahko sklepamo, da obstaja višja verjetnost pozitivne korelacije. 

Pred investiranjem izkoristite mnenje strokovnjakov

Ko se odločate za prilagoditev naložbenega portfelja, se vsakič pojavi vprašanje: "Katere sektorje dodati in katere umakniti?". Sektorsko investiranje je eden izmed načinov dolgoročnega investiranja. Donosi nikakor niso zagotovljeni, a vas lahko ta strategija v delu portfelja, namenjenemu tovrstnim naložbam, postavi v prednost, še preden se trendi na trgih obrnejo v nasprotno smer. S tem seveda pride tudi nevarnost, da se določenim sektorjem izpostavite prezgodaj in doživite nepotreben padec, tako da sta za tak način ključnega pomena disciplina in dobri živci.

Vsi bi radi vnaprej vedeli, v kateri fazi trenda se nahajamo in kaj bo v prihodnje najbolj raslo. A če bi to vedeli, verjetno tega ne bi brali in tudi jaz se verjetno ne bi ukvarjal s pisanjem tega prispevka in analiziranjem posameznih naložb.

Torej, če se niste pripravljeni izpostaviti tveganju, tudi investiranje za vas ni primerno. Na trgu vedno obstajajo zajamčeni produkti, kot so depoziti, a obstaja nevarnost, da bo realna vrednost vaših sredstev padala. Že danes lahko vidimo, da obrestne mere na depozite ne dosegajo stopnje inflacije. Tako v praksi banki posodite sredstva, se odpoveste likvidnosti, po preteku enega leta pa lahko s tem denarjem kupite manj dobrin, kot danes.

Za koriščenje ugodnosti pišite na [email protected].

Da bi vam pomagali bolj racionalno oplemenititi sredstva, smo se pri Vzajemci SKUPINA odločili 20 vlagateljem podariti uro svetovanja, ki zajema pregled portfelja, neodvisno mnenje in priporočilo za ureditev. Prav vseh 20 vlagateljev pa bo eno leto na seznamu prejemnikov mesečnih Smernic našega Naložbenega odbora. Na ta način lahko zagotovite, da bo vaš portfelj pripravljen na vse razmere na trgu, s pomočjo smernic pa boste imeli možnost tega uspešno upravljati tudi sami.  

*velja le za nove stranke

V primeru vprašanj pišite na [email protected]
 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja