Drugo mnenje: Kako naj investiram v zlato?

Drugo mnenje: Kako naj investiram v zlato?

Pozdravljeni, rad bi začel investirati v zlato in ne vem kako naj sploh začnem. Hvala za pomoč!

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Zlato se pogosto promovira kot primerno za vse vlagatelje, ki iščejo varno naložbo in se zavedajo, da z nakupom fizične kovine pridobijo predvsem varnost investicije in seveda tudi možnost dolgoročnega donosa. Za razliko od srebra pa je zlato veliko bolj dovzetno za padec vrednosti, saj razpoložljiva količina zlata neprestano raste. Argumenti za naložbo v zlato so med drugim velika količina papirnatega denarja, ki se je v obtoku še povečala zaradi politik centralnih bank, težave v gospodarstvu in visoka nihanja kapitalskih trgov.

Kako pa je v realnem svetu? Če še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, med katere mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo letos podražiti bolj, kot se je. Zlato ima v očeh številnih vlagateljev status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere pogosto presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Tako pridemo do dileme, katera trditev bo prava v prihodnje. A ker prihodnosti ne pozna nihče, se bomo vrnili k uvodnemu vprašanju in predstavili možne načine investiranja v zlato.

Ohranjevalec vrednosti ali razpršitev večjega portfelja?

Najprej se morate odločiti, zakaj bi investirali? Namreč obstaja velika razlika pri strategijah, če želite le dodatno razpršiti svoj portfelj ali pa če želite investicijo, ki bo ohranjala vrednost, čemur naj bi bilo zlato namenjeno.

1. Fizično zlato v vašem skrbništvu. Po navadi gre za neko obliko kovancev, kartic ali pa kar palic. Ta oblika je najbolj primerna za tiste, ki čakajo "armagedon", a nosi s seboj tudi kar nekaj dodatnih stroškov. Kot prvo, je cena naložbenega kovanca višja od tržne cene zlata. Potem pride na vrsto še shranjevanje, saj boste želeli to shraniti doma v sefu ali pa v sefu finančne ustanove. Prav tako pa morate biti pozorni, da boste le te kupovali od zaupanja vrednega distributerja, saj primeri ponaredkov niso tako redki.

2. Zlati ETF. Gre za posebno obliko investicijskega sklada (kot sta GLD in IAU), ki investira direktno v fizično zlato. Fizično zlato shranjujejo v sefih in za te skrbi neodvisni skrbnik. Kot del neodvisne revizije, morajo za to specializirana podjetja vsako leto potrditi prisotnost zlata ter njegovo količino. Enote teh skladov lahko kupite skoraj na vseh trgovalnih platformah in gre istočasno za visoko likvidno naložbo, katero lahko v kateremkoli trenutku prodate. Vrednost enot skladov s tovrstno naložbeno politiko zelo dobro sledi ceni fizičnega zlata, stroški nakupa ter sklada pa so po navadi precej nizki. Gre za najbolj priročno in eno izmed najcenejših opcij, a se morate zavedati, da v tem primeru zlata v fizični obliki nimate in do tega tudi niste upravičeni. Če vam je to zelo pomembno, je prva opcija za vas bolj primerna.

3. Zlati rudniki. Ta opcija je bolj primerna za tiste, ki radi špekulirajo. Delnice podjetij, ki se ukvarjajo z izkopom ter obdelavo zlata po navadi nihajo precej bolj od cene fizične kovine. Večkrat se tudi pošalimo, da gre za zlato na steroidih, saj so premiki po navadi visoki. Gre za najbolj tvegano opcijo izmed treh, ki pa zato ima tudi najvišje razmerje med tveganjem in potencialnim donosom. Poleg tveganja nenadne spremembe cene, boste tu izpostavljeni tudi političnim, okoljevarstvenim, valutnim in drugim vrstam tveganj.

Torej, če se vrnemo k vprašanju, na voljo imate več opcij, a katera je za vas najbolj primerna, morate določiti vi z določitvijo ciljev. V vsakem primeru ni priporočljivo v plemenite kovine investirati vsega svojega premoženja, saj tudi tu velja pravilo razpršitve, ki pravi da v tovrstne naložbe ne namenite več kot 15 odstotkov celotnega portfelja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju