Drugo mnenje: Bikov trg ne kaže znakov upočasnjevanja

Članek slika

Pozdravljeni, ali menite, da bi morali vlagatelji v letu 2018 biti bolj previdni na trgih? Menite, da lahko pride do nove finančne krize?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Delniški trgi po svetu še vedno rastejo. V prvih treh tednih leta 2018 je ameriški indeks S&P 500 pridobil približno 5 odstotkov. To je polovica povprečnega letnega donosa indeksa le v 14 trgovalnih dneh, v zadnjih 12 mesecih pa je ta pridobil 25 odstotkov. Logično je, da se sedaj pojavljajo skrbi, če smo morda pri koncu bikovega trga.

Odgovora na zgornje vprašanje vam z zagotovostjo ne bo mogel dati nihče, a ne mislil, da se nahajamo pri koncu bikovega trga - vsaj ne še zdaj. A bodite vseeno bolj previdni kot v prejšnjih letih, saj je verjetnost korekcije precej višja. Kazalnik P/E, ki upošteva pričakovanja dobičkov podjetij v prihodnjih 12 mesecih, se nahaja pri 20,5. To je najvišje od 2. Svetovne vojne, če ne upoštevamo 90-ih let prejšnjega stoletja, ko se je ta približal 30.

A ne glede na zapisano, imamo veliko razlogov za optimizem. Gledano iz tehničnega vidika - opazovanje obnašanja trga ter predvidevanje prihodnjega gibanja - je slika zelo optimistična. Tudi podatek o tem, da znotraj posameznih indeksov več delnic dosega nove najvišje vrednosti v zadnjih 12 mesecih, kot pa pada, nazorno prikaže optimistično sliko. Še več, podobno sliko je zaslediti ne samo v ZDA ampak tudi na drugih pomembnejših trgih.

Zakaj bi moral trg rasti tudi v prihodnje

Medvedji trgi le redko nastanejo brez prihajajoče recesije. In glede na gospodarske kazalce pomembnejših gospodarstev, so ti skoraj vsi zelo dobri. Če se tu opremo na ZDA, so ti izjemno optimistični. In še dodatna lekcija, ki smo se je naučili v letu 2017: politične igre nimajo velikega vpliva na delniške trge. Te premikajo gospodarski kazalci in dobički podjetij. Brezposelnost, gospodarska rast, inflacija, zaupanje potrošnikov in še več drugih kazalcev prikazuje sliko močnega gospodarstva, četudi podpora Donalda Trumpa ostaja na rekordno nizki ravni. Prihodki ameriških podjetij naj bi se v zadnjem četrtletju 2017 okrepili za 12 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2016. In davčna reforma v ZDA bo predstavljala še dodatno spodbudo že tako dobrim napovedim prihodkov v letu 2018.

Tudi globalno se situacija ne razlikuje od tiste v ZDA. Vseh 45 največjih gospodarstev na svetu je v letu 2017 beležilo pozitivno gospodarsko rast, kar se skoraj nikoli še ni zgodilo. Vse to se je seveda poznalo tudi na delniških trgih.

Dejavniki, ki bi lahko ustavili rast

Kaj bi lahko šlo narobe? Na žalost, precej stvari. Začnimo pri centralnih bankah oz. v tem primeru edino pomembnejšo, ki občutno zaostruje svojo monetarno politiko - Federal Reserve. Vodilni v Fed si želijo inflacijo okoli 2%, trenutno pa se ta nahaja pri 2,1%. Razlika ni velika, a v primeru nadaljnje krepitve bi bila centralna banka prisiljena hitreje višati ključno obrestno mero, kar bi imelo negativen vpliv na delniške trge. Podoben scenarij bi se lahko, ob nenadni krepitvi stopnje inflacije, zgodil tudi v Evropi.

Na obrat trenda bi lahko vplivali tudi drugi, trenutno manj verjetni dogodki, kot na primer vojna s Severno Korejo ali pa nenaden padec kitajskega gospodarstva. Nenazadnje lahko pride do nekega "black swan" dogodka, ki bo spremenil sentiment vlagateljev.

Ne glede na padce, ki bodo nedvomno prišli, bi v prvi fazi odsvetoval panične prodaje delniških naložb. Čustveni odzivi se skoraj nikoli ne splačajo, saj lahko na eni strani prehitro prodate, na trg pa se boste vrnili, ko bo ta že pri vrhu. Najboljša rešitev je, da se dolgoročni vlagatelji na padce pripravite s prilagoditvijo strukture vašega portfelja. Ali boste to storili z delnim znižanjem deleža delniških naložb napram obvezniškim, ali z dodajanjem naložb z obratno korelacijo s splošnim trgom, bo odvisno od vas ter vaših ciljev.

Torej, vrnimo se k začetnemu vprašanju. Nedvomno, letos bi morali biti bolj pozorni na dogajanje na trgih. Gledamo kratkoročno, so padci malo verjetni, a lahko pride tudi do teh. A je verjetnost vsaj za korekcijo, ob nadaljnji rasti, vedno višja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja