Katera tveganja nas bodo spremljala v novem letu?

Članek slika

Obstaja že tradicija, da analitiki v začetku vsakega leta napovedujejo dogodke, ki bodo zaznamovali novo leto. A ker je znano, da s(m)o analitiki po navadi optimisti, ste verjetno že vsi naveličani prebiranja tovrstnih napovedi. Bolj smotrno se mi zdi izpostaviti tveganja, na katera morate biti vlagatelji v letu 2018 pozorni.

Geopolitična tveganja

Če leto 2007 primerjamo z letom 1929, lahko leto 2017 primerjamo z letom 1937. Populizem ter vzpon desnih strank je v EU povzročil precej nelagodja. Na srečo se morebitni negativni scenariji v EU niso realizirali. A nevarnosti še vedno niso mimo. Politične negotovosti so večje tudi na Bližnjem Vzhodu ter v Aziji, kjer je poleg dogajanja okoli Severne Koreje, precej negotovosti prisotne tudi zaradi Kitajske in spornih ozemelj.

Izvolitev Trumpa na mesto predsednika ZDA ni veliko prispevala k ublažitvi napetosti, prej nasprotno. Svet je sedaj bliže geopolitični recesiji, kot pa stabiliziranju stanja. Izzivi, ki so se pojavili s pristopom Trumpa k svetovnim problemom, so ustvarili precej negotovosti glede stališča ZDA do geopolitičnih razmer v svetu. Planet se je tako znašel v položaju "brez jasnega vodje".

Protekcionizem

Vsaka kriza povzroči rast populizma in ekonomskega nacionalizma, a zadnja finančna kriza, ki je bila najhujša od Velike Depresije, je začela največji vpliv kazati šele pred nekaj leti. Počasno okrevanje svetovnega gospodarstva, še vedno visoka stopnja brezposelnosti, populizem ... vse to so dejavniki, ki so politike prisilile v izvajanje politik, namenjenih ustvarjanju novih delovnih mest (četudi le na papirju z namenom pridobivanja političnih točk). Teme, kot so begunska kriza, prodaja državnih podjetij, stopnja zaposlenosti in plače so postale glavna tema političnih debat. Na žalost so drugi segmenti gospodarstev tako pristali na drugem tiru, saj niso zanimivi za javnost.

Ena največjih zgodb preteklih dveh let je bil Brexit. In če je bilo leto 2017 za VB zahtevno, bo leto 2018 še težje. Ostaja veliko odprtih vprašanj glede trgovinskih dogovorov in je težko verjeti, da bi lahko država v tako kratkem času sklenila nove ugodne dogovore s trgovinskimi partnericami. Ogromno neznanko predstavlja tudi Severna Irska in če bo ta prejela dodatne "ugodnosti", katerih drugi ne bodo videli, bo to povzročilo novi, še hujši val porasta populizma v regiji.

Terorizem

Konvencionalni teroristični napadi so še vedno veliko bolj verjetni na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki, kot pa v Evropi in ZDA. A uspešen boj proti ISIS je vplival na vrnitev številnih teroristov v njihove domače države, med drugim tudi EU. Uspešna prisotnost teroristične organizacije na spletu je že vplivala na porast napadov iz strani podpornikov, a morebitni večji napad bi vplival na še večji razkol med evropskimi državami. Še večji vpliv bi imel na ZDA, saj bi tega izkoristili tako Trump, kot tudi njegovimi podporniki za nabiranje političnih točk.

Politika centralnih bank

Presežna likvidnost, ki so jo na trg plasirale pomembnejše svetovne centralne banke, nas je pripeljala v okolje, v katerem se svet še nikoli ni znašel. Politika spodbuja tveganje in nagrajuje posojilojemalce, istočasno pa kaznuje vse tiste, ki varčujejo. Rekordno nizke obrestne mere tako ostajajo realnost tudi v času, ko borzni trgi beležijo najvišje vrednosti v zgodovini. V primeru pojava nove finančne krize centralne banke tako ne bodo imele manevrskega prostora za ublažitev negativnih vplivov. Na drugi strani pa se te iste banke sedaj spopadajo z dilemo glede umika presežne likvidnosti, saj bi morebitni prehitri dvigi obrestnih mer lahko zavrli gospodarsko rast. In zaradi negotovosti in pomanjkanja učinkov monetarnih politik, je tudi zaupanje v delovanje centralnih bank v svetu na zelo nizki ravni.

Kitajsko gospodarstvo

Kitajska je bila v preteklih letih konstantno tarča kritik – tako zaradi napihnjenosti, kot podcenjenosti delniških trgov, zaradi stopnje dolga, zaradi gospodarske rasti, zaradi odnosov s sosedi. A gledano objektivno, je trg privlačen za vlagatelje. Nevarnosti, ki jih številni analitiki izpostavljajo, bodo v prihodnje predstavljali dejavnik, ki bo narekoval nihajnost trga, ne pa ovire za rast. A vseeno teh ni malo.

Tehnološka hladna vojna

Danes, na področju tehnologije, sta najbolj pomembni temi obdelava podatkov in razvoj umetne inteligence. Razvoj mobilne tehnologije pa je ti dve področji pripeljal bliže končnemu uporabniku, ne glede na to, na katerem koncu sveta se nahaja. Najbolj pomembna tekma na tem področju poteka med Kitajsko in ZDA. Kitajska, tradicionalni plagiator, se vedno bolj postavlja na stran inovatorja in razvija lastne tehnološke rešitve, ZDA pa imajo še vedno najboljše znanstvenike in razvijalce, ki jih (za zdaj) držijo na vrhu. Največ pozornosti bo tudi v letošnjem letu namenjene boju za dominanco na trgu in spletni varnosti; napadi na posamezna omrežja pa se bodo stopnjevali tudi v letu 2018.

Tveganje za kakšen večji kiber napad v letošnjem letu ostaja na visoki ravni in glede na stopnjo zaupanja med posameznimi državami ter agencijami, bi lahko na trgu ob kakšnem napadu močno pretiraval, četudi večjega tveganja ne bi predstavljal.

Čeprav so prazniki mimo, smo jih samo za vas podaljšali. Ker ste izbrali finančno neodvisnost, vas v mesecu januarju nagradimo in prvim desetim uporabnikom, ki naročijo svetovanje, podarimo celoletno skrbništvo nad vašim portfeljem in osebnimi financami v vrednosti 244 eur, vsem prijavljenim pa pripada tudi ura neodvisnega finančnega svetovanja v vrednosti 40 eur.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja