Nafta verjetno že dosegla najvišjo vrednost v letošnjem letu

Članek slika

Kot pravijo analitiki, niti tveganje zaradi dogajanja v Savdski Arabiji ne upravičuje trenutne cene. 

Rast cen nafte, kateri smo bili priča v preteklih mesecih, se je v prejšnjem tednu še okrepila. Zaradi političnega dogajanja v Savdski Arabiji je črno zlato doseglo najvišjo raven v zadnjih 28 mesecih. Analitiki sedaj svarijo, da so se biki verjetno ušteli pri dejstvu, kako hitro lahko ameriški proizvajalci nafte zaženejo proizvodnjo, če prid do izpada dobave na strani Savdske Arabije. 

Cene nafte rastejo že od junija zaradi pričakovanj, da se bodo svetovne zaloge še naprej nižale, saj sta se kartel OPEC in Rusija dogovorili o podaljšanju zaveze o krčenju proizvodnje nafte. 

Dogajanje se je poznalo tudi na skladih ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v energetski sektor. Kljub temu, da so rezultati za letošnje leto večinoma krepko negativni, so tisti, ki so investirali na podlagi junijskih špekulacij, ustvarili slabih 10 odstotkov donosa. Kar nas znova pripelje do opozorila, da naj posamezni ozko usmerjeni sklad v portfelju ne predstavlja večjega deleža, saj lahko močno zviša nihajnost celotnega portfelja. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja