Bosta tudi zadnja dva meseca pozitivna?

Članek slika

Letošnje leto gre lahko v zgodovino kot najdolgočasnejše leto. Tu pišemo o ameriškem borznem indeksu S&P 500, ki je ta teden dosegel rekord v številu dni, ko indeks v trgovalnem dnevu ni upadel za več kot tri odstotke. Prejšnji rekord je obsegal 241 dni, a je bil v ponedeljek presežen. Tudi nekatere druge zgodovinske statistike pri nihajnosti so bile letos premagane.

Majhne dnevne spremembe so posledica več dejavnikov. Makroekonomsko okolje v ZDA je stabilno. O politiki in Donaldu Trumpu se veliko piše, večjih pretresov pa ne gre pričakovati. Poleg tega je na borzah čedalje več enosmernih nakupov. Govorimo o odkupih lastnih delnic, ki so se v zadnjih letih občutno povečali (podjetja lastne delnice samo kupujejo, prodaj ni). Ob tem je čedalje več sredstev v indeksnih skladih, ki so po svoji naravi bolj pasivni. Seveda pa vsi ti rekordi pomenijo le, da smo vedno bližje času, ko se bodo stvari obrnile, nihajnost povečala, s tem pa znižali tečaji. Trenutno vsi stavijo na status quo, saj je število stav na majhno nihajnost rekordno. Kar pomeni, da vlagatelji verjamejo, da se lahko trenutne razmere na borzah nadaljuje tudi v bližnji prihodnosti. Vendar pa trenutne razmere, zaradi pozicioniranja nekaterih igralcev, lahko hitro postanejo nekoliko zanimivejše. Nepričakovan dogodek ali pa splet različnih okoliščin lahko trge nekoliko zanihata, kar zna povzročiti tudi večjo spiralo navzdol. Govorimo seveda o pravi korekciji, ki je nismo videli že kar nekaj časa. Za kakšen večji obrat za zdaj ne vidimo razlogov. Ameriška podjetja namreč objavljajo rezultate za tretje četrtletje in ti so v povprečju zelo dobri. Kar 77 odstotkov podjetij je objavilo boljše izide od pričakovanj. Le okoli 10 odstotkov je pričakovanja zgrešilo. Med boljšimi sta finančna panoga in informacijska tehnologija. Poleg dobrih trenutnih rezultatov so optimistične tudi njihove napovedi za zadnji kvartal. Na konec tretjega bomo sicer morali še nekoliko počakati, saj je do zdaj objavilo rezultate le okoli dvajset odstotkov vseh podjetij.

Majhna nihajnost, dobri rezultati in poslovno okolje so ameriški borzni indeks S & P 500 pripeljali do rekordnih ravni. Vseeno se zdi, da popravek ni daleč, saj so nekateri igralci šli v pozicije, ki lahko stvari hitro obrnejo. Nekateri dolgoročni trendi so še vedno pozitivni, in če se bo zgodila večja korekcija, se zdi, da jo bo treba izkoristiti za nakupe.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman