Vzajemci, ki imajo več potenciala, kot si mislite

Članek slika

Zadnja leta so nagradila tiste vlagatelje, ki so nadpovprečno nagnjeni k tveganju. A ravno to je pred leti mnoge vlagatelje naredilo sila nenaklonjene k investiranju v določene vzajemce, čeprav imajo sedaj več potenciala za rast, kot si mislite. 

Balkan: Od najbolj do najmanj nihajnih

Vsi poznamo pravilo, da sta tveganje in potencialna donosnost povezana. Višje je tveganje, višji je potencialni donos. Čeprav ne vedno, a v večini primerov to pravilo drži. In to teorijo so slovenski vlagatelji pred leti "preizkusili" pri skladih, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice balkanskih držav. Balkan je ena od zgodb, ki so najbolj zaznamovale naložbeno zgodovino mladega slovenskega trga. Pretekla gibanja vrednosti so pokazala na surovo volatilnost trgov - od 100 odstotnih pozitivnih donosov v enem, do 50 odstotnih negativnih donosov v naslednjem letu. A skupaj s krizo se je spremenila tudi naložbena kultura, ki je balkanske trge naredila za ene izmed najmanj nihajnih. Poleg nizke volatilnosti pa so ti trgi, v luči približevanju EU statusa ene izmed glavnih vstopnih točk za podjetja v EU ter ugodnega geografskega položaja, eni izmed najbolj potencialno donosnih. Balkanske države predstavljajo še neizkoriščen del Evrope in bo skozi leta pridobival položaj v portfeljih vlagateljev. 

Rusija: "Boom and bust" cikel

Vse kaže na to, da država še vedno predstavlja velik potencial, obenem pa veliko tveganje. Še vedno gre za zelo volatilen trg, na katerem smo v preteklosti doživeli veliko presenečenj, tako pozitivnih kot tudi negativnih. In nenazadnje, gre za državo, ki je zaradi visoke odvisnosti od cen energentov obsojena na obdobja ciklične devalvacije. V kolikor se zdaj nahajamo na začetku novega cikla rasti energentov, je izpostavitev z delom portfelja, sploh v luči zelo ugodnih vrednotenj ruskih podjetij in geopolitične situacije, smiselna. Ključne za vlado pa bodo v prihodnje reforme ter odnosi z zahodnimi državami.

Turčija: Najcenejša valuta na svetu

Če bodo pomembnejše centralne banke z ukrepi poskrbele za nadaljevanje rasti valut razvijajočih se držav, bi turška lira lahko predstavljala zgodbo o uspehu. Čeprav je v zadnjih mesecih pridobivala proti pomembnejšim svetovnim valutam (z izjemo evra), je še vedno ena izmed najmanj donosnih v zadnjih 12 mesecih. Turška lira je trenutno, po kazalcih OECD, najbolj podcenjena valuta na svetu. Omejena rast je predvsem posledica lokalnih prebivalcev, ki zaradi strahu pred padcem vrednosti valute kupujejo dolarje ter evre. Zaradi očitne podcenjenosti je valuta pritegnila pozornost analitikov Goldman Sachs in Societe Generale. V portfeljih investicijskih bank ima valuta sedaj nadpovprečno izpostavljenost v primerjavi s preteklimi leti. 

Indija: Nova Kitajska

Večina analitikov se strinja, da je Indija trenutno tam, kjer je bila pred nekaj desetletji Kitajska. Indija nedvomno predstavlja izjemno priložnost za dolgoročne vlagatelje. Veliko pa bo odvisnega od uspešnosti izvedbe (optimističnih) reform, ki so si jih zastavili vodilni. Analitiki so mnenja, da država ima potencial, da postane druga Kitajska in uspeh te sčasoma tudi preseže. Vendar pa tveganja kljub temu še vedno ostajajo. Kot je lani povedal član Naložbenega odbora Janez Jaki: "Indija tudi praktično še nima zgrajene infrastrukture. Zgraditi bo potrebo še ogromno železnic in cest. Zaradi dvoštevilčne rasti stroškov dela in upočasnitve največjega procesa urbanizacije v zgodovini človeštva, Kitajska izgublja status svetovne nizkocenovne proizvajalke. Prihodnja rast na Kitajskem bo v veliki meri odvisna od domače potrošnje in ne toliko od investicij v infrastrukturo in proizvodnje nizkocenovnih proizvodov. Kampanja »proizvedeno v Indiji« je ena izmed aktivnosti, ki kaže, da želi danes štafetno palico prevzeti Indija. Kitajska je razvijajočim se državam pokazala, kaj je moč storiti v 30-ih letih in upam, da bo Indija sledila."

V kolikor potrebujete nasvet glede sestave naložbenega portfelja, pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja