Rekordna višina sredstev v upravljanju v japonskem pokojninskem skladu

Članek slika

Japonski GPIF (Government Pension Investment Fund) je v petek objavil rezultate za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca letos.

Sklad je zabeležil pozitivno donosnost v višini 5,9 odstotka in tako sedaj upravlja rekordnih 144,9 tisoč milijard jenov oz. 1,11 tisoč milijard evrov, preračunano po trenutnem tečaju.

Največ so k rasti prispevale delniške naložbe tako na Japonskem, kot tudi v tujini. Minimalno izgubo pa je sklad beležil pri svojih obvezniških naložbah. Izpostavljenost sklada domačim obvezniškim naložbam se je tako znižala na rekordno nizko raven 31,68 odstotkov. Alokacija v denarna sredstva se je na drugi strani zvišala na rekordnih 8,89 odstotkov.

Izpostavljenost sklada domačim delnicam je ostala skoraj nespremenjena pri 23,28 odstotkih, tujim pa pri 23,12 odstotkih.

Spomnimo, japonski pokojninski sklad GPIF je aprila letos sporočil, da išče upravljavce premoženja za upravljanje dela sklada, namenjenega alternativnim naložbam oz. skladom zasebnega kapitala ter nepremičninam. Tako je postal zadnji v vrsti pokojninskih skladov, ki vedno večji delež sredstev namenjajo temu naložbenemu razredu.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja