So nizke cene nafte priložnost za vzajemce iz sektorja Energetika?

So nizke cene nafte priložnost za vzajemce iz sektorja Energetika?

Kartel OPEC se že dlje časa trudi zvišati cene nafte, a ravno to je tudi glavna težava, ki cene drži na trenutni ravni.

Vedno cenejša proizvodnja nafte v ZDA in posledično višja proizvodnja je tisto, zaradi česar dogovor kartela OPEC ni prinesel pričakovanih rezultatov. Razvoj tehnologije je v zadnjem letu odgovoren za močno znižanje stroškov proizvodnje nafte v ZDA in ameriški proizvajalci prevzemajo tržni delež, ki jim ga je prepustil OPEC.

"Pozabite na ceno 100 dolarjev za sodček, o kateri so mnogi govorili, da je nova realnost," menijo analitiki. In res je. Cena proizvodnje nafte iz skrilavcev je v ZDA v nekaterih delih padla celo pod 40 dolarjev za sodček in še naprej pada. Temu seveda sledi tudi dogajanje na naftnem trgu. Cena nafte Brent se giblje okoli 48 dolarjev, cena ameriške WTI pa okoli 45 dolarjev za sodček.

Ključne so postale zaloge v ZDA, ne proizvodnja OPEC

Čeprav so članice OPEC več kot upoštevale dogovor o zmanjšanju proizvodnje, zaloge surove nafte v skladiščih po svetu, še posebej v ZDA, ostajajo visoke. Tako tudi vlagatelji, ki trgujejo z nafto, vsak teden spremljajo gibanje zalog v ZDA in na podlagi objav odpirajo pozicije, ki so v zadnjem času najbolj odgovorne za visoka nihanja v ceni, tako navzgor kot tudi navzdol.

A ni pričakovati, da se bo trend obdržal dlje časa. Pozitivno podporo ceni nafte v prihodnje bo predstavljala večja globalna gospodarska aktivnost, ki narekuje rast povpraševanja po surovi nafti. Večina nedavno objavljenih makroekonomskih podatkov tako iz razvitega, kot tudi iz hitro razvijajočega se sveta, kaže bolj optimistično sliko glede stanja svetovnega gospodarstva.

Energetski skladi sledijo cenam nafte

Tudi Naložbeni odbor Vzajemcev se strinja s pričakovanji mnogih analitikov, da se bodo cene nafte v letošnjem letu gibale okoli 50 dolarjev za sodček. Posledično bi lahko to vplivalo tudi na gibanje enot skladov, tesno povezanih s ceno nafte. Ti so letos tudi med največjimi poraženci, saj je padec cen nafte v prvi polovici letošnjega leta močno znižal tudi vrednost delnic podjetij iz tega sektorja.

Vzajemci iz sektorja Energetika.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju