Kitajska pravljica

Članek slika

Azijski delniški trgi so letos dosegli impresivno rast (v nadaljevanju so vsi podatki o donosih merjeni v evrih in ob upoštevanju izplačanih dividend).

Vrednost indeksa MSCI AC Asia ex Japan je za več kot 16 odstotkov višja kot na začetku leta. Za skoraj polovico te rasti je zaslužen tehnološki sektor, ki ima največji delež v indeksu MSCI AC Asia ex Japan in je s 26-odstotno rastjo najbolj donosen sektor v obdobju od 31. decembra 2016 do 9. junija 2017. Če pogledamo, delnice katerih podjetij so imele največji prispevek k rasti indeksa, takoj opazimo, da je na prvem mestu Alibaba Group Holding – kitajski tehnološki gigant, ki se osredotoča na spletno trgovanje in različne storitve, povezane s tem.

Ko govorimo o podjetju Alibaba Group Holding, ne moremo mimo dejstva, da se je v zadnjih dneh znašlo v ospredju pozornosti vlagateljev. Delnica podjetja je v četrtek zrasla za skoraj 14 odstotkov, zaradi česar se je tržna kapitalizacija podjetja povečala za 39 milijard evrov, podjetje pa je s tem po velikosti prehitelo Tencent Holdings in postalo največje kitajsko podjetje po tržni kapitalizaciji. Razlog za te premike je zelo preprost – podjetje je sporočilo, da v naslednjem fiskalnem letu (do konca marca 2018) pričakuje rast prihodkov v višini od 45 do 49 odstotkov. Napovedana rast je za več kot 10 odstotnih točk višja od povprečja napovedi, ki jih je zbral Bloomberg in ki odražajo skrbi zaradi upočasnitve kitajskega gospodarstva in dejstva, da so prihodki podjetja že zdaj zelo visoki in je doseganje več kot 40-odstotne rasti prihodkov precej težje kot v preteklosti (povprečna letna rast prihodkov v zadnjih petih letih je bila 57 odstotkov).

Ali bo podjetju Alibaba Group Holding uspelo doseči zastavljene cilje, bo jasno čez eno leto. Še bolj pomembno vprašanje pa zadeva vire prihodnje dolgoročne rasti. Delež podjetja na področju spletne trgovine na Kitajskem je blizu 80 odstotkov, stopnje prihodnje rasti prihodkov v tem segmentu se bodo najverjetneje zniževale. V prihodnje bo rast prihodkov podjetja odvisna od rasti prihodkov na področjih, ki jih podjetje šele razvija. Eno izmed takih je na primer računalništvo v oblaku, ki trenutno pomeni razmeroma nizek delež celotnih prihodkov, vendar pa je rast prodaje na tem področju izredno visoka, saj v zadnjih dveh letih pri prihodkih dosegajo več kot 100-odstotno letno rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja